Cum trebuie să fie relaţia dintre un băiat şi o fată?

0
850
barbatul si femeiaDepinde de băiat şi de fată. El să-l vadă pe Dumnezeu în ea şi ea să-l vadă pe Dumnezeu în el şi amândoi să lucreze la taina persoanei. Să fíe prietenia, apoi iubirea şi căsnicia lor ca la mănăstire. La mănăstire te lepezi de voia ta şi-l asculţi pe cel mare.

La noi, în Sfânta Biserică, este ca fata să vrea să-l asculte pe băiat. Dar e ascultare, nu e supunere. Şi aici e mare taină. După căderea în păcat Dumnezeu îi spune Evei: „Vei fi atrasă de bărbatul tău şi vei fi stăpânită de el”. Acesta este un blestem, o pedeapsă pe care i-a dat-o, dar care ne ajută ca să ajungem din nou la El.

Dacă am devenit roaba Domnului bărbatul meu nu-mi este stăpân.

Dacă ocolim ceea ce ne-a dat Dumnezeu, chiar dacă e ca o pedeapsă, nu-L mai găsim. Măicuţa Domnului spune: iată roaba Domnului. Femeia creştină, fata creştină este roaba Domnului (ca şi bărbatul creştin), şi nu mai este roaba bărbatului. Dacă o femeie este robită de bărbat este pentru că ea nu a devenit roaba Domnului. Dacă am devenit roaba Domnului bărbatul meu nu-mi este stăpân. Dar ascultarea de bărbatul meu este ascultare de porunca Bisericii, nu mă face roabă.

Il ascult pentru că asta mă face pe mine fericită şi pentru că asta mă face pe mine liberă. Ascultarea de bărbat mă face liberă. O doamnă care avea un bărbat oleacă mai prost ca ea s-a dus la părintele duhovnic şi i-a spus că nu-şi mai ascultă bărbatul că-i cam tăntălău şi nu vrea să-şi distrugă toate lucrurile; i-a cerut să pună dulapul după uşă şi când deschidea uşa cădeau toate farfuriile din dulap şi se spărgeau. Părintele a zis că să-l asculte ca nu se mântuieşte prin farfurii, ci prin ascultare de bărbat.

Îl hrăneşti cu dragoste, dragoste o să-ţi dea; îl hrăneşti cu respect, respect îţi dă.

Asta nu înseamnă că bărbatul nu ascultă femeia şi de sfaturile ei. La cine este farfuria? Dar la el. La cine este ce-i pun în farfurie? La noi. I-a dat Eva să mănânce din măr, a mâncat, i- a dat Sfânta împărtăşanie, mănâncă; îi dai otravă, mănâncă; ce-i pui în farfurie aceea mănâncă. Cum îl hrăneşti aşa îl ai. ÎI hrăneşti cu dragoste, dragoste o să-ţi dea; îl hrăneşti cu respect, respect îţi dă.

Meşteşugul bucuriei, Cum dobândim bucuria deplină, ce nimeni n-o va lua de la noi, Monahia Siluana Vlad

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here