Momente de referință din istoria universală – Bătălia de la Pavia

0
234
Bătălia de la Pavia
Bătălia de la Pavia
Încă de la alegerea monarhului german, regele Francisc I al Franţei a fost cel mai puternic rival a lui Carol al V-lea care a reuşit să câştige doar graţie aurului casei Fugger.

După aceea drumurile celor două figuri dominante ale politicii europene s-au intersectat tot mai des în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Chiar şi în nordul Italiei, acolo unde Francisc I credea că va putea să restabilească graniţele Imperiului Romano-German.

În bătălia de la Pavia din 14 februarie 1525, planurile sale au eşuat deoarece trupele lui Carol i-au înfrânt pe francezi în mod decisiv. Carol de Lannoy, viceregele oraşului Napoli şi consilier al împăratului, i-a scris despre aceasta domnului său şi l-a îndemnat să se folosească de acest moment favorabil pentru a prelua coroana lombardă şi a asigura pentru totdeauna poziţia germană în Italia:

„Sire…, ieri am reuşit să învingem”

Domnului i-a făcut plăcere să vă dăruiască această victorie, a cărei consecinţă a fost capturarea regelui Franţei, acesta se află în mâinile mele. La fel şi fiul regelui, Ioan de Navara…

Vă implor să vă gândiţi la ocazii şi să acţionaţi curând în urma a ceea ce veţi decide, deoarece Domnul vă dă acum posibilitatea aceasta. Nu veţi mai apuca niciodată un moment mai propice de a prelua coroana, decât acum.

Nu sunteţi obligat faţă de nimeni în Italia şi nimeni de acolo nu mai poată să-şi pună speranţele în regele Franţei, deoarece el se află în mâinile Voastre. Regatele Voastre spaniole sunt asigurate în faţa oricărui atac militar datorită căsătoriei regelui Portugaliei şi de asemenea fiul regelui, Ioan de Navara, este prizonierul Vostru.

Astfel că eu sunt de părere, Sire, că trebuie să veniţi în Italia… Cred că vă veţi aminti de dictonul…, că Domnul le oferă o dată în viaţă oamenilor o lună bună de recoltă, iar cine trece pe lângă aceasta, fără să adune fructele, există pericolul ca aceasta să nu mai aibă loc a doua oară”.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila