Bătăturile şi hipercheratoza

0
1187

arata_imgÎn fiecare farmacie există un raft special destinat îngrijirii bătăturilor, un bun loc pentru a începe cercetarea dumneavoastră pentru ameliorarea bătăturilor. Dar căutarea ingredientelor pentru tratament vă poate duce mult mai departe. Dacă este afectat piciorul, aveţi nevoie de un ulei adecvat care să înmoaie pielea întărită, leucoplast pentru protejare de-a lungul zilei, împreună cu şosetele, pantofii şi branţurile pentru a ameliora durerea. Pentru mâini, nişte mănuşi potrivite pot ajuta foarte mult. lată mai jos câteva modalităţi pentru a reduce iritaţia produsă de bătături.

Răzuiţi

• Dacă bătăturile vă produc durere sau iritaţie, trebuie să răzuiţi celulele moarte, astfel încât bătătura să nu mai exercite aşa de multă presiune pe nervi. Imediat după un duş sau o baie caldă, când pielea dumneavoastră este umedă şi moale, frecaţi cu o piatră ponce bătă -tura pentru a elimina celulele moarte. Piatra ponce, disponibilă în farmacii, este o piatră aspră, de origine vulcanică. Nu încercaţi să răzuiţi întreaga bătătură într-o singură şedinţă, dacă nu vreţi să vă răniţi. Mai degrabă, răzuiţi câte puţin în fiecare zi şi aveţi răbdare. Dacă bătătura este foarte groasă şi dură, raclarea va dura câteva săptămâni.

• Bătăturile moi apar între degetele de la picioare atunci când prin frecarea oaselor de la două oase adiacente pielea se îngroaşă. Sunt numite „moi” deoarece pielea dintre degete este de obicei umedă. O piatră ponce nu este eficientă în aceste cazuri, deci cumpăraţi o pilă pentru bătături cu care îndepărtaţi pielea îngroşată puţin câte puţin; sau puteţi elimina presiunea dintre degete utilizând un separator din material spongios. Dacă piciorul dumneavoastră necesită o îngrijire mai atentă, mergeţi la un specialist podiatru care vă poate îndepărta bătăturile nedureroase, vă poate aplica un pansament sau un branţ pentru a elimina presiunea; sau vă poate aplica un dispozitiv corecte- pentru ameliorare pe durată lungă.

Înmuiaţi rezistenţa

În loc să piliţi bătăturile, puteţi să le înmuiaţi. Pentru cele localizate la degetele de la picioare, utilizaţi uleiul de măsline pentru înmuiere şi un plasture pentru protecţie. Pentru a proteja bătătura, puteţi utiliza plasturi fără medicamente, de formă rotundă, disponibili în farmacii. O altă modalitate de a înmuia bătăturile este de a introduce picioarele în apă ce conţine săruri Epsom. Urmaţi instrucţiunile de pe pachet.

Ce este în neregulă

Atunci când corpul dumneavoastră încearcă să se apere de diverse afecţiuni, uneori îşi creează o platoşă ciudată. Stratul extern al pielii formează o îngroşare de celule moarte atunci când este supus frecării prea mult timp sau prea des. Acest lucru se întâmplă atunci când un pantof necorespunzător freacă acelaşi deget. Epidermul creează treptat o bătătură. Aceasta poate evolua către un „corn” (hipercheratoză) care este de fapt o bătătură cu interior dur. Bătăturile de la mâini şi picioare pot fi nedureroase. Dar dacă bătătura apasă pe un os sau nerv subiacent, poate deveni atât de dureroasă ca şi cum aţi avea o pietricică în spaţiul dintre degete.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Pentru persoanele diabetice, bătăturile de la picioare sunt în mod special periculoase. Circulaţia deficitară vă expune la riscul de a face infecţii ale picioarelor şi este periculos să încercaţi să vă autotrataţi cu instrumente nesterile care pot introduce microbi în organism. Deci, dacă sunteţi diabetic, mergeţi la medic de câte ori aveţi vreo bătătură. Celelalte persoane pot încerca mai întâi să se autotrateze acasă cu condiţia să se prezinte la medic în cazul în care bătătura se inflamează, semnul unei posibile infecţii.

Atacaţi bătătura cu acid

Folosiţi plasturi antibătături care conţin acid salicilic. Aplicaţi plasturele după o baie sau un duş, şi asiguraţi-vă că trataţi doar zona bătăturii, nu şi pielea moale din jur – acidul salicilic poate cauza arsuri sau ulceraţii pe pielea sănătoasă.
O altă sursă de acid salicilic este aspirina. Pentru a vă prepara singuri produsul contra bătăturilor, zdrobiţi bine cinci tablete de aspirină. Amestecaţi praful obţinut cu 1/2 linguriţă de suc de lămâie şi 1/2 linguriţă apă. Aplicaţi pasta obţinută pe pielea îngroşată, înveliţi piciorul în folie de plastic şi apoi acoperiţi-1 cu un prosop încălzit. Menţineţi 10 minute apoi frecaţi blând pielea degradată cu o piatră ponce. (Atenţie! Acest remediu nu este indicat persoanelor alergice la aspirină.)

Micşoraţi frecarea

Pentru a proteja bătăturile de la picioare de presiune, croiţi-vă singuri un tampon „gogoaşă” utilizând o bucată de moleschin adeziv. Tăiaţi un cerc de mărimea bătăturii, pliaţi-l şi tăiaţi un cerc mai mic în centru. Desfaceţi-l şi aşezaţi inelul obţinut pe bătătură.
•Dacă aveţi o bătătură moale localizată între două degete, aşezaţi între acestea un separator din spumă special, care ţine degetele la distanţă. Aceste separatoare sunt disponibile în farmacii.
•Folosiţi şosete cu talpa groasă, capitonată, care vor împiedica evoluţia bătăturii.
•În unele cazuri, un branţ (fără prescripţie medicală) în pantof poate scădea presiunea asupra zonei bătăturii, micşorând timpul de recuperare.

Puterea profilaxiei

•Purtaţi pantofi potriviţi. Intre degetul mare şi vârful pantofului trebuie să existe un spaţiu de doi centimetri. Pantofii trebuie să fie suficient de largi astfel încât degetele şi bolta plantară să nu fie presate dintr-o parte în alta. Dar dacă pantofii sunt prea largi, piciorul alunecă şi se freacă pe laturi.

•Deoarece în mod natural picioarele se umflă în timpul zilei, cum -păraţi-vă pantofi după-amiaza târziu, atunci când picioarele dumneavoastră sunt umflate. Dacă îi cumpăraţi dimineaţa devreme, puteţi să constataţi că aţi cumpărat o pereche de pantofi prea strâmţi.

•Pentru femei este bine să evite pantofii cu toc înalt. Chiar şi pentru petreceri, totuşi, trebuie să alegeţi pantofi cu toc înalt cu vârful capitonat pentru a reduce presiunea pe degete.

•Nu jucaţi tenis în pantofi pentru alergare. Pentru fiecare sport alegeţi tipul potrivit de încălţăminte. Numeroşi cercetători sunt angrenaţi în dezvoltarea pantofilor perfecţi pentru fiecare tip de mişcarea piciorului.

• Pentru a preveni apariţia bătăturilor la mâini, purtaţi mănuşi groase, căptuşite, atunci când faceţi diferite activităţi cum ar fi pictatul, greblatul sau curăţatul crengilor.

De evitat!

Unele persoane vă pot sfătui să tăiaţi singur bătătura utilizând un cuţit pentru bătături, o lamă de ras sau o forfecuţă. Nu faceţi acest lucru! Nu au importanţă talentele dumneavoastră chirurgicale, gândiţi-vă mai bine că vă tăiaţi propria carne. Aceste instrumente ascuţite pot provoca infecţie.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here