Băuturi din plante exotice cu proprietăți terapeutice

0
450

Băuturi exotice cu proprietăți terapeutice – Cafea, lapacho, mate – calități controversate – Preparate savuroase care trebuie consumate cu echilibru și cumpătare

Orice băutură este bună dacă nu este folosită în exces. Chiar și alcoolul, în doze mici, este bun, altfel nu ar fi comestibil (sau buvabil). Un pahar de vin sau un păhărel de țuică fac deliciul oricăror mese de prânz sau cinelor romantice. Nu vreau să scriu despre alcool, nu! Dar, voi scrie despre câteva băuturi controversate, considerate de unii prea stimulante, prea energizante, prea tonice. Consider că au suficiente proprietăți pozitive pentru a fi menționate într-un articol cu subiectul „sănătate”. Desigur, cu atenționarea că echilibrul este cea mai recomandată „reacție” pentru menținerea în formă… Și pentru a sta departe de ceea ce poate dăuna.

băuturi

Băuturi din plante exotice

Cafeaua (Caffea arabica, caffea robusta)

Cafeaua este băutura adorată a doamnelor. O cană de cafea conține antioxidanți cât trei portocale. Despre această băutură, cercetătorii spun că previne cancerul la sân, maladia Alzheimer și boala Parkinson, diabetul de tip II. Se recomandă consumul moderat din cauza efectelor negative pe care le poate genera, dependența de cofeină sau problemele cardiace fiind unele dintre ele. Dacă nu se bea în exces, cafeaua aduce multe beneficii. Este o băutură fără calorii, care înlătură oboseala, facilitează digestia, ajută la arderea caloriilor. Prefer cafeaua cu corpul tare și aromă mai puțin pregnantă. Mulți băutori caută, însă, să o parfumeze cu tot soiul de mirodenii, fie pentru a schimba rutina, fie pentru plăcerea gustului. Este una dintre cele mai consumate băuturi.

  • Rețetă de cafea cu mirodenii: La 250 g cafea măcinată se pun 10 păstăi de cardamom, 1/2 păstaie de vanilie sau 2 batoane de scorțișoară. Mirodeniile se zdrobesc fin. Se lasă cel puțin o zi înainte de utilizare pentru ca aromele să se încorporeze bine.

lapacho

Lapacho (Tabebuia avellanedae)

Lapacho este un ceai obținut din scoarța copacului cu același nume. Incașii numeau acest arbore „pomul vieții”. Ceaiul este considerat „leac pentru 100 de boli”, fiind recunoscut ca beneficiu incontestabil pentru organism. Astfel, are proprietăți antibiotice și antivirale, întărește sistemul imunitar, este antioxidant, analgezic, antiinflamator. În plus, ajută la buna funcționare a aparatului digestiv, este un bun fluidifiant sanguin și un bun stimulant circulator general. Și lapacho, ca și cafeaua, stârnește discuții pro și contra. Cert este că cercetătorii susțin că, prin conținutul crescut de taninuri, flavonoide și cumarine, această băutură sprijină procesul de vindecare a organismului atacat de diverse afecțiuni.

  • Decoct din lapacho: Se varsă 1 lingură de lapacho în apă rece și se aduce la temperatura de fierbere. Se reduce focul și se lasă la clocotit pentru 5 minute. Se ia de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat pentru alte 5 minute.

băuturi

Mate (Ilex paraguariensis)

Mate sau Yerba Mate stimulează sistemul nervos central, este un supliment nutrițional și un tonic general. Conține substanțe bioactive esențiale, dar nu trebuie exagerat cu consumul lui. Are minerale (calciu, fier, fosfor magneziu) și minerale (A, C, B1, B2 și K). Are în compoziție și clorofilă și mateină, o substanță similară cafeinei, care arde grăsimile și oferă energie organismului. Este diferită de cofeină prin efectele sale: nu generează tulburări de somn și nervozitate. Este o băutură care îmbunătățește rezistența fizică și capacitatea de concentrare. De asemenea, acționează pozitiv asupra digestiei și susține sănătatea inimii.

  • Infuzie de mate: Se fierbe apa. Se lasă 2 minute la răcit. Se toarnă peste 1 linguriță de mate și se lasă la infuzat 5 minute.

Din mate poți prepara acasă o loțiune antioxidantă, revitalizantă, numai bună pentru ten tern sau obosit. Adaugă ceai de mate și în masca de frumusețe.

  • Loțiune de revigorare: Se folosesc 2 lingurițe de mate la 200 ml de apă rece. Se aduce amestecul la temperatura de fierbere. Se infuzează până la răcire. Se tamponează fața dimineața și seara.
  • Mască de înfrumusețare: Se diluează argila cu loțiunea prezentată mai sus până se obține o pastă. Se aplică pe ten de câteva ori pe săptămână. Se clătește. În loc de argilă puteți folosi și praf din plantele dvs. obișnuite pentru măștile de ten.

Te invit să citești și Asocieri binefăcătoare de plante medicinale pentru diverse afecțiuni.

Mihaela Mușetescu