Bebeluşi modificaţi genetic, descoperirea care stârnește o cotroversă uriașă la nivel mondial

0
115
Bebeluşi modificaţi genetic
Bebeluşi modificaţi genetic

Bebeluşi modificaţi genetic

Anunţul unui cercetător chinez că ar fi creat primii bebeluşi modificaţi pe cale genetică stârnește controverse în întreaga lume. Dacă acest lucru se va dovedi a fi adevărat, va fi o premieră mondială.

Cercetătorul, He Jiankui, a declarat că a modificat ADN-ul unor fetițe gemene, născute în luna noiembrie 2018, pentru a le ajuta să reziste unei infecţii cu HIV. Savantul a spus că a modificat embronii a şapte cupluri şi că una dintre mame a născut deja.

O pauză în cercetările sale

Cercetătorul chinez a anunţat că va face o pauză în cercetările sale, în urma controverselor uriaşe apărute pe plan internaţional după dezvăluirile sale, informează AFP.

He Jiankui a evocat din nou realizarea sa la cea de-a doua ediţie a Human Genome Editing Summit, organizată la Universitatea din Hong Kong.

Bebeluşi modificaţi genetic

El a prezentat scuze pentru faptul că rezultatul experimentului său a ajuns în presă în mod neaşteptat.

Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, cercetătorul chinez a spus că nu a dorit să împiedice transmiterea unei maladii ereditare, ci a încercat să le furnizeze gemenelor capacitatea de a face faţă unei infecţii cu HIV. Toţi taţii implicaţi în aceste cercetări erau infectaţi cu HIV.

Studiul, trimimis unei reviste ştiinţifice

“Acest studiu a fost trimis unei reviste ştiinţifice pentru a fi recenzat”, a declarat He Jiankui.

Savantul chinez, profesor-asociat la Universitatea sudică de ştiinţă şi tehnologie din Shenzhen, nu a dezvăluit numele revistei şi a precizat că universitatea unde profesează nu a fost la curent cu desfăşurarea studiului său.

He Jiankui a spus că experimentul lui a fost autofinanţat şi a respins acuzaţia potrivit căreia cercetarea ar fi fost desfăşurată în secret, argumentând că s-a adresat comunităţii ştiinţifice pe această temă în ultimii trei ani.

Mândru de munca lui

Potrivit Reuters, savantul asiatic a mai declarat că este mândru de munca lui şi a dezvăluit că o altă voluntară este însărcinată în urma participării sale la acest experiment medical.

“Pentru acest caz, mă simt mândru. Mă simt cel mai mândru”, a adăugat el, atunci când a fost confruntat de mai mulţi colegi de breaslă prezenţi la summitul organizat în Hong Kong.

Citește și:

Mendel, călugărul care a inventat genetica
S-a descoperit “Sfântul Graal” al geneticii. Ar putea vindeca bolile incurabile
Modificarea genetică a embrionilor umani, aprobată oficial
Prima hartă genetică interactivă a lumii. Cu cine se înrudesc românii

Ana Grama

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here