Bebeluşii au un simţ al dreptăţii înnăscut

0
217

bebelusi-1Bebeluşii au un simţ al dreptăţii înnăscut.

Specialiştii au dovedit, încă o dată, ca bebeluşii sunt mai inteligenţi şi, se pare, mai corecţi decât se crede încă din primele luni de viaţă. Ultimele cercetări au evidenţiat un lucru senzaţional – bebeluşii au un simţ al dreptăţii înnăscut, şi încă de dinainte de a începe să vorbească, reuşesc să distingă dacă au fost nedreptăţiţi sau nu – dacă frăţiorul a primit mai multă atenţie, dacă altui copil i s-au dat mai multe jucării decât lui etc.

Bebeluşii lupta de mici pentru dreptate.

Bebeluşii sunt nişte mici “justiţiari”, iar puţini părinţi conştientizează acest lucru. Chiar din primele luni de viaţă, un bebe reuşeşte să facă diferenţa între un comportament negativ şi unul pozitiv, chiar dacă diferenţa dintre bine şi rău este învăţată şi înţeleasă mult mai târziu.

Înainte de împlinirea vârstei de 8 luni, bebeluşii dovedesc un spirit al justiţiei sociale foarte puternic înrădăcinat.

Ei se dovedesc a fi şi vindicativi, dornici de a-i vedea pe cei răi pedepsiţi, iar pe cei buni recompensaţi pentru meritele lor.

Un studiu întreprins la Universitatea din Columbia Britanică de către psihologi a evidenţiat faptul că bebeluşilor mai mici de 8 luni le place să fie martori ai pedepsirii sau acuzării unei persoane care a a comis o nedreptate.

Până la acest studiu s-a considerat ca bebeluşii sunt atraşi şi reacţionează numai la comportamente pozitive.

Însă, psihologii considera că până la vârsta de 8 luni, micuţii sunt capabili să dezvolte opinii nuanţate de reciprocitate şi pot face evaluări sociale complexe.

Descoperirile au ieşit la suprafaţă în urma unui experiment realizat de cercetători.

Pentru realizarea lui s-au cooptat peste 100 de bebeluşi, din 3 categorii de vârsta – 5 luni, 8 luni şi peste 19 luni.

Toţi copiii au fost puşi să urmărească un spectacol de păpuşi, în cadrul căruia existau 2 tabere de personaje – cele bune şi cele rele. În timpul spectacolului, personajele treceau prin tot felul de stări şi sentimente. Specialiştii au observat că atunci când păpuşile manifestau un comportament pozitiv, zâmbeau, erau vesele sau mulţumite, bebeluşii le imitau reacţiile şi zâmbeau la rândul lor. Însă în momentul în care personajele se manifestau agresiv sau gălăgios, micuţii deveneau rapid nemulţumiţi şi iritaţi.

În momentul-cheie al spectacolului, când personajele negative erau supuse unor pedepse pentru a plăti pentru faptele lor, bebeluşii nu se arătau iritaţi sau agitaţi. Dimpotrivă, manifestau un comportament aprobator şi satisfăcător, considerând că aşa este drept să se întâmple.

Părinţii, încurajaţi să aibă în vedere educaţia morală de la vârste fragede.

Prin acest studiu, specialiştii încearcă să atragă atenţia asupra importanţei modelarii educaţiei morale a copiilor încă de la vârste foarte mici. Mulţi părinţi tind să dezvolte simţul moral al copiilor atunci când cresc, vorbesc şi înţeleg foarte bine diferenţa dintre bine şi rău.

În plus, trebuie că părinţii şi cei care sunt implicaţi în creşterea lui să ofere un exemplu de moralitate şi să fie conştienţi că toate acţiunile pe care le întreprind şi modul în care reacţionează în preajma bebeluşilor este receptat cu atenţie şi are repercusiuni mai târziu.

Sursa copilul.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here