Beneficiile tricotatului asupra sănătăţii – Video

0
1465

În Odiseea, poem epic grecesc, Penelope, soţia lui Odiseu, obişnuia să tricoteze în timp ce îşi aştepta soţul. Această activitate îi dădea energie şi sănătate.

S-a dovedit prin studii efectuate pe voluntari cǎ tricotatul ajutǎ la îndepărtarea stresului. Este un proces ritmic şi repetitiv care treptat reglează bǎtǎile inimii, scade tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte starea de spirit.

Urmărind filmul Minţi creative, veţi descoperi beneficiile tricotatului:

Aproximativ 3000 de oameni din lumea întreagă au participat la un studiu psihologic bazat pe socializare. Peste 8% dintre participanţi au declarat că s-au simţit mult mai relaxaţi şi mai calmi după ce s-au apucat de tricotat, ca hobby, în compania altor persoane. Au tricotat căciuliţe şi ciorapi drăguţi, dar, cu siguranţă procesul de împletit, realizarea ochilor şi trasul firului cu andrelele prin proprie imaginaţie, le-a făcut pe doamne să se distreze.

Activităţi precum cântatul la un instrument muzical, munca de artizanat şi rezolvarea rebusurilor îi face pe oameni să fie mai veseli, calmi şi mai puţin tensionaţi.

În situaţii de stres, ca de exemplu volumul mare de lucru, despărţirile sau lipsa ţigărilor, sunt eliberaţi hormonii stresului de la nivelul creierului, iar corpul nostrum intrǎ într-o stare de agitaţie şi nervozitate.

Atunci când practicăm activităţi ritmice şi repetitive, cum ar fi cântatul la un instrument muzical sau tricotatul, intervine starea de detensionare, diferită de senzaţia de plutire. În acelaşi timp, muşchii se relaxează, tensiunea scade şi respirăm mai bine.

Starea de relaxare indusă participanţilor la studiu a schimbat exprimarea genetică ce dictează cât de optimă este starea de sănătate. Genele la care s-a făcut referire în studiu sunt responsabile cu încărcarea energetică din celule, echilibrarea nivelului de zahăr din sânge şi încetinirea procesului de îmbătrânire.

Orice lucru care întrerupe şirul gândurilor cotidiene ar putea evita starea de relaxare, inclusiv yoga sau meditaţia.

Activităţi precum tricotatul antrenează anumite zone din creier responsabile cu funcţii ca atenţia, gândirea, creativitatea şi informaţia vizuală, stocarea informaţiilor, precizia coordonării şi sincronizarea mişcărilor.

Coordonarea tuturor acestor zone stimulează conexiunile dintre celulele nervoase, care devin rapide şi eficinte. O dată cu înaintarea în vârstă, cu cât folosim mai des  aceste conexiuni, cu atât creierul nostru rămâne în stare bună de funcţionare, şi putem chiar preveni maladii, precum demenţa.

Beneficiile activităţilor creative, ritmice şi repetitive indică modele logice. Într-un proiect denumit reţeaua neuronală, o mulţime de oameni s-au adunat într-un atelier de creaţie pentru a tricota neuroni ce păreau a fi creiere uriaşe.

Încercaţi să împletiţi şi voi, s-ar putea să vă facă bine!

Sursa: sciencealert.com.au

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here