Biblioteca Națională, în albastru de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

0
238

Biblioteca Nationala a RomanieiClădirea Bibliotecii Naționale va fi iluminată în albastru în 2 aprilie cu ocazia de Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului.

Potrivit unui comunicat, Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, va organiza în aceeași zi, la Biblioteca Națională a României, un concert, eveniment care se va bucura de prezența însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București Dean Thompson și a soției sale. Intrarea va fi liberă.

Concertul va fi oferit de Mara Prună care a fost diagnosticată cu autism la vârsta de 2 ani si 5 luni, în prezent fiind diagnosticată cu Sindrom Asperger.

Acum, Mara este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul de Muzică “Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Începând cu anul 2010 este câștigătoarea a cinci ediții consecutive ale unor concursuri naționale de compoziție muzicală.

Alături de Mara, va cânta la pian invitata acesteia Eliza Puchianu, licențiată de către Royal Irish Academy of Music în 2014. Activitatea sa europeană numără recitaluri în Ulm, Vilnius, Paris, Padova, Veneția, Bratislava, Viena, Dublin. Eliza a câștigat numeroase premii, incluzând 11 premii întâi la concursuri naționale și internaționale între anii 1998-2014.

La clarinet va cânta Mihai Pintenaru care este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București. El a mai susținut recitaluri la Muzeul de Artă din Brașov, Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov, Facultatea de Muzică din Brașov, Liceul de Muzică ‘Tudor Ciortea’ din Brașov, Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași, Ambasada României din Paris, Antwerp — Belgia, Universitatea Națională de Muzică din București, Elice — Italia, Palatul Șuțu din București, Muzeul ‘George Enescu’ din București etc., dar și în cadrul unor importante festivaluri.

Raluca Ioana Stratulat va cânta la vioară. Ea a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București, în anul 2003, masteratul în cadrul aceleiași instituții în 2005 și titlul de doctor în muzică 2010. Începând cu anii studenției a avut participări în cadrul a numeroase festivaluri de muzică clasică, a obținut o serie de premii naționale și internaționale și a susținut concerte și recitaluri în România, Finlanda, Grecia, Austria, Germania, Ungaria, Belgia, Italia si S.U.A. Din anul 2005 este și profesor de muzică de cameră la Colegiul Național de Muzică ‘George Enescu’ București.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here