Povestea de dragoste dintre biciclete și olandezi

2
196

bicicleteÎn Olanda sunt mai multe biciclete decât locuitori, iar în Amsterdam 70% din călătorii se fac pe bicicletă. Au o deviză clară: „Nu suntem bicicliști, suntem olandezi”.

Nu e ca în cazul mașinilor, nu vor să le aibă pe cele mai scumpe și cele mai moderne cu accesorii de ultimă generație, ci văd în bicicletă un vehicul cu ajutorul căruia se pot deplasa în siguranță. O bicicletă veche atestă dragostea pe care o are proprietarul față de „tovarășa” sa de drum. Jurnaliștii de la BBC au încercat să vadă de unde e pasiunea atât de mare pentru bicicletă.

Cum au ajuns atât de populare bicicletele

Înainte de Al Doilea Război Mondial, în Olanda se circula la fel de mult cu bicicleta. Totul a început să se schimbe în anii `50, când mașinile au început să devină tot mai populare. Însă olandezii au observat că lucrurile au început să se schimbe în rău și mulți au sărit bordura și au revenit la bicicletă. Mai exact, numărul mare de accidente rutiere i-au făcut să aibă o ușoară repulsie față de mașini. În 1971, mai mult de 3.000 de oameni au fost uciși de automobile, iar dintre victime 450 erau copii.

Imediat s-a format și o campanie socială, care a purtat numele „Opriți Uciderea Copiilor”, inspirat după titlul unui articol scris de un jurnalist care și-a pierdut copilul într-un accident de mașină.

„Strada e pentru biciclete, mașinile sunt musafiri”

Olandezii au început să renunțe la mașini și din cauza crizei petrolului din Orientul Mijlociu, care a avut loc în 1973. Atunci s-au oprit exporturile de petrol către Statele Unite și Europa de Vest. Atât această criză, cât și campania socială au pus presiune pe guvernul olandez de atunci, care a început să dezvolte pistele pentru biciclete, cu marcaje, luminate și foarte largi pentru a permite depășirea.

În multe dintre orașele din Olanda, pistele sunt separate de traficul de mașini. Acolo unde trebuie să circule împreună există un semn care spune: „Stradă e pentru biciclete, mașinile sunt musafiri”. De asemenea, la sensurile giratorii, tot bicicliștii au prioritate.

Peste tot cu bicicleta

Copiii olandezilor intră în lumea bicicletelor de mici. Multe dintre vehiculele cu două roți sunt echipate cu scaun special pentru copil și copertine care să-i protejeze pe cei mici de soare și ploaie. Imediat ce cresc un pic și pot pedala au propria bicicletă. De altfel, curricula școlară cuprinde ore obligatorii de ciclism, în timpul cărora elevii sunt învățați cum să circule corect.

Parcările de biciclete au prioritate peste tot în Olanda. De exemplu, în stația de metrou a Universității din Groningen există o parcare pentru 10.000 de biciclete, separată de cea a mașinilor. Toate instituțiile au parcări de biciclete; cei care le leagă în locuri neregulamentare, riscă o amendă de 25 de euro.

În Olanda, bicicleta e o adevărată religie. La serviciu, la școală, la spital, la Primărie, la cumpărături, peste tot în oraș se merge cu bicicleta.

Sursa ro.stiri.yahoo.com

Jurnal Spiritual

2 COMENTARII

  1. Mulțumim frumos pentru comentariu! Da, ar fi mult mai sănătos pentru noi și mai bine pentru mediul înconjurător, cel puțin pe distanțe mai scurte, când se poate. Gânduri bune! O zi minunată!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here