Bienala europeană de artă contemporană Manifesta, inaugurată la Sankt Petersbug

0
94

imageResize (1)Cea de-a zecea ediție a bienalei europene de artă contemporană Manifesta, care se concentrează pe aspecte sociale și economice, a fost inaugurată sâmbătă, la Muzeul Ermitaj din Sankt Petersbug și, în pofida apelurilor la boicot pe motive politice, se anunță a fi un eveniment marcant, comentează DW.

Inspirată de evenimentele politice din anii 1989-1991, după cum relatează pagina internet a manifestării, www.manifesta10.org, prima expoziție Manifesta a avut loc în 1996, iar edițiile următoare au fost organizate în diferite orașe europene. În 2014, are loc la renumitul muzeu din Sankt Petersburg, care aniversează 250 de ani de existență și derulează, din 2010, un program de artă contemporană intitulat ‘Ermitaj 20/21’.

Prestigioasa instituție de cultură își propune ca expoziția, care se va închide în 31 octombrie, să fie un dialog între trecut și prezent, între vechi și nou, cuprinzând lucrări a aproximativ 50 de artiști plastici din mai multe generații, reprezentând diferite stiluri.

Una din sălile bienalei expune portrete ale unor personalități gay printre care Oscar Wilde, Piotr Ceaikovski și Jean Genet. Purtând semnătura artistei Marlene Dumas, aceste lucrări pot fi considerate ca un protest împotriva legilor care îi vizează pe homosexuali adoptate în Rusia și viu criticate în plan internațional.

DW mai remarcă proiectul fotografului ucrainean Boris Mihailov, care cuprinde imagini din Piața Independenței din Kiev, și amintește prezența în expoziție a unei creatoare, simbol pentru arta din estul Ucrainei, Alevtina Kahidze. Aceasta se află în prezent în marele oraș rusesc de pe Neva și vorbește zilnic la telefon cu mama sa, care locuiește în Donețk, zonă zguduită de confruntările violente dintre forțele ucrainene și cele ale separatiștilor proruși din Ucraina.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here