Bijuterii chinezeşti antice. Ştiaţi că…

0
521

ancient_chinese_women_a_tinge_of_vermeil_to_please_the_sweethearteadc5dc76511e7df5562Bijuteriile pot fi considerate o formă de artă şi, ca toate artele, au şi ele istoria lor. În acest articol vă propunem o scurtă incursiune în istoria bijuteriilor antice chinezeşti.

Cele mai vechi bijuterii chinezeşti sunt cele din Dinastia Shang-Yun ce a existat între anii 1766-122 î.C. Primele podoabe executate au fost amuletele din jad, tot felul de ornamente pentru părul femeilor cât şi centurile frumos împodobite ale bărbaţilor. În principiu aceste centuri erau ornamentate cu catarame din bronz; dar începând din Dinastia Han şi până în Dinastia Tang s-au realizat seturi complete de centuri cu plăci lucrate în jad şi agate.

Pe toată durata Dinastiilor Han şi Tang, s-au realizat ace de păr din aur masiv fără nicio decoraţiune, iar mai târziu decoraţiunile au început să apară dar erau foarte delicate. Piesele erau turnate frecvent printr-un procedeu în care se lucra cu ceară, care în momentul răcirii se întărea, iar ceva mai târziu se fabricau din folii metalice fine decorate cu aur granulat.

Între anii 1260-1368 s-a dezvoltat o tehnică de ornamentare bazată pe mici plăci de argint turnate şi bronz decorat. Începe să se folosească din ce în ce mai mult metalul fin lucrat, decorându-se cu motive animaliere, peşti şi flori, motive folosite în acelaşi timp şi în arta ceramică. Acest mod de lucru a fost precursorul celor mai elaborate stiluri realizate în Dinastiile Ming şi Ching, în care modul de lucru a avansat, schimbând decoraţiunile perforate în plăcuţe de aur cu utilizarea filigranelor din plasă.

În timpul Dinastiei Ming se introduce montura mai primitivă a pietrelor fine, preţioase. Alte bijuterii din perioada Ming includ ornamentaţii foarte elaborate pentru părul femeilor, iar centurile pentru bărbaţi au încrustaţii cu bucăţi de jad.

Nu trebuie să uităm brăţările, cerceii şi micile coliere ce aveau un rol de înfrumuseţare, strălucire şi chiar ostentaţie pentru o anumită clasă care şi le putea permite. Începe să apară un suflu pentru ornament, frumuseţe şi graţie care cu timpul va lua amploare, se va transforma şi elabora prin tot felul de schimbări ce aduc rafinamentul şi nobleţea pietrelor şi a metalelor preţioase la un alt nivel.

Sursa: epochtimes-romania.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here