Bijuterii şi pietre preţioase, prezentate publicului la Muzeului Naţional de Artă

0
194

Bijuterii

O serie de prezentări dedicate bijuteriilor şi pietrelor preţioase este inaugurată sâmbătă, de la ora 11.00, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti. Expoziţia “Metamorfoze. Camee, geme şi bijuterii” va putea fi văzută în perioada 29 iunie-30 septembrie 2018, se arată într-un comunicat. 

Membrii Centrului Gemologic Român (CGR) vor arăta cum se identifică rocile şi pietrele preţioase în cadrul unei serii de prezentări dedicate bijuteriilor şi gemelor, programată sâmbătă, de la ora 11.00, în Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).

Manifestarea, organizată de MNAR împreună cu Centrul Gemologic Român, are loc în cadrul expoziţiei “Metamorfoze. Camee, geme şi bijuterii” din colecţia Muzeului de Artă.

Programul aduce în faţa publicului o suită de trei conferinţe şi un workshop.

CGR prezinta în expoziţie o serie de unelte de bijutier, o trusă de gemolog de la începutul sec. XX şi două documente de breaslă pentru practicarea meseriei de bijutier, de la 1847.

Centrul Gemologic Român, cu sediul la Timişoara, este singurul organism din România acreditat pentru expertiza pietrelor preţioase şi pentru şcolarizarea în meseria de gemolog, arată comunicatul.

Dan Giurgiu, preşedinte CGR, va vorbi despre “Istoria şi evoluţia diamantelor. Pietre naturale/ diamante în bijuteriile româneşti. Importanţa gemologiei pe plan mondial vs România”. Gemologul Cătălina Roşca, din Marea Britanie, va prezenta “Bijuteriile româneşti în prima jumătate a sec. XX. Bijutieri români cunoscuţi”. În cadrul evenimentului, psihologul şi astrologul Elena Angheloiu abordează tema “Pietrele preţioase şi indicaţiile lor terapeutice”, arată organizatorii.

Expoziţia “Metamorfoze. Camee, geme şi bijuterii” din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României va putea fi vizitată în perioada 29 iunie – 30 septembrie.

Aceasta reuneşte circa 100 de piese reprezentative – în principal inele, dar şi sigilii, cercei, brăţări – decorate cu geme-intalii; camee şi pietre preţioase din diferite epoci istorice, piese care nu au mai fost expuse până acum.

Organizatorii anunţă în continuare două ghidaje susţinute de Carmen Tănăsoiu, curator al expoziţiei, un workshop cu bijutiera Andreia Popescu de la Şcoala de bijuterie contemporană Assamblage şi o conferinţă de prezentare susţinută de arhitectul Andrei Mulţescu, autorul scenografiei expoziţiei.

Ana Grama