Biliardul. Știați că…

0
419

biliard_brasov_1374432133Biliardul a evoluat de la un joc de gazon similar cu cricket-ul jucat în secolul al XV-lea în Europa de Nord, probabil în Franța. Jocul s-a mutat în interior la o masă de lemn cu postav verde ca să imite gazonul și un chenar simplu a fost plasat în jurul marginilor.

Termenul de biliard este derivat din limba franceză, fie de la cuvântul ”billart” care înseamnă tac, sau ”bille” de la bila, scrie Agerpres.

Cele mai multe dintre informațiile noastre despre biliard provin din conturile de joc prin drepturi de autor ale nobililor. La începutul anilor 1800 acest joc era numit ”Jocul Nobil de Biliard”, dar există dovezi că tot felul de oameni au jucat acest joc încă de la începutul său.

În 1600 jocul era destul de familiar pentru public așa cum Shakespeare a menționat în ”Antoniu și Cleopatra”. 75 de ani mai târziu prima carte a normelor de biliard s-a remarcat în Anglia.

Primele dovezi reale despre biliard au fost găsite în 1470, într-un inventar al regelui Ludovic al XI-lea al Franței, în forma unei mese de biliard. Istoriile nu sunt clare cu privire la motivele pentru evoluția acestor jocuri. Fie că a fost doar pentru divertisment sau a servit anumite funcții sociale sau religioase din cele mai vechi timpuri, este în continuare o dezbatere interesantă între istorici.

Biliardul este un joc subtil de eliberare fizică, de concentrare profundă și agilitate de fier. Până la mijlocul anilor 1600, versiunea mesei de biliard era similară cu cea de astăzi. În timp, biliardul și-a dobândit statutul său ca un joc științific cu echipamente proiectate cu precizie, unități de producție pentru mese, reguli standardizate, etc.

Prin 1850, biliardul a invadat cea mai mare parte din lume. În 1826, în Anglia, John Thurstion a schimbat masa de joc care era făcută din lemn cu cea din ardezie. Prin 1797, materialul nou a înlocuit bumbacul și lâna pentru a îmbunătăți netezimea și frecarea. Bilele au evoluat de la lemn sau fildeș la forma actuală coloidală acoperită cu plastic.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here