Rugăciunea – secretul meselor gustoase

0
1170
Binecuvântarea de la masa”Și toate câte veți cere rugându-vă cu credință, veți primi”. (Matei 21:22)

De multe ori ne întrebăm de ce sunt așa de gustoase bucatele preparate în incinta mănăstirilor. Răspunsul este același pe care l-a primit Matei Basarab la întrebarea:  ”Cum se face de este așa de plăcută mâncarea aceasta…?”. Blagoslovenia sau Binecuvântarea. Acesta este secretul. Iar Binecuvântarea face parte din rugăciune.

Rugăciunea făcută înainte de masă ”purifică” bucatele, distrugând toate toxinele existente, iar rugăciunea de mulțumire reglează metabolismul organismului. Așa că în urma rugăciunii, trupul și sufletul sunt în armonie, în timp ce mâncărurile, indiferent cât de gustoase ar fi, savurate fără binecuvântare, pot provoca indigestii, dureri stomacale etc.

Pentru cei care nu cunosc aceste rugăciuni ce se fac ”la vremea mesei”, le redăm în continuare, pentru a se bucura și ei de binecuvântarea lui Dumnezeu.

Înainte de micul dejun (gustarea de dimineață)

Tată nostru, care ești în ceruri, sfințească-se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer așa și pe Pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi. Și ne iartă nouă greșalele noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel viclean.

Binecuvântarea:

Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin.

După micul dejun

Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât Serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, Te mărim.

Binecuvântarea:  Pentru rugăciunile …

Înainte de masa de prânz

Tatăl nostru, care ești în ceruri …

Binecuvântarea: Pentru rugăciunile …

După masa de prânz

Mulțumim Ție Hristoase, Dumnezeul nostru, că ne-ai săturat pe noi, de bunătățile tale cele pământești. Nu ne lipsi de cereasca Ta împărăție; ci precum în mijlocul ucenicilor Tăi ai venit, Mântuitorule, pace dându-le lor, așa vino și la noi și ne mântuiește. Amin.

Cuvine-se cu adevărat …

Binecuvântarea: Pentru rugăciunile …

Înainte de cină

Mânca-vor săracii și se vor sătura și vor lăuda pe Domnul, iar cei ce-L caută pe Dânsul, vii vor fi în inimile lor, în veacul veacului.

Binecuvântarea: Pentru rugăciunile …

După cină

Veselitu-ne-ai pe noi, Doamne, întru făpturile Tale și întru lucrul mâinilor Tale ne-am bucurat. Însemnatu-s-a peste noi lumina feței Tale, Doamne. Dat-ai veselie în inima noastră, din rodul grâului, al vinului și al untdelemnului, ce s-au înmulțit. Cu pace ne vom culca și vom adormi, căci Tu, Doamne, îndeosebi întru nădejde ne-ai așezat.

Cuvine-se cu adevărat …

Binecuvântarea: Pentru rugăciunile …

Referință: ”Carte de bucate mănăstirești” , Părintele Dionisie Voinescu, Mihaela Ion

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here