Turiştii care ajung la Orşova descoperă un lăcaş de cult unic în Europa. Biserica Romano-Catolică nu este doar o capodoperă arhitecturală a secolului XX, ci şi o pagină unică în istoria acestei comunităţi.
Povestea Bisericii Romano-Catolice din Orşova a început odată cu strămutarea oraşului vechi pentru construirea Hidrocentralei Porţile de Fier 1. Ridicarea noului lăcaş de cult, începută în 1972, s-a încheiat patru ani mai târziu. Finanţarea a venit din partea directorului Caritas Freiburg din Germania.
Operă a arhitectului Hans Fackelmann, biserica este singurul lăcaş de cult catolic construit în timpul regimului comunist.
Turiştii care merg să o viziteze sunt atraşi de înfăţişarea unică a acesteia. Ea se aseamănă cu un cort al cărui acoperiş a fost realizat în formă de cruce şi mulţi o compară cu o sală de teatru.
Pe lângă aspect, Biserica Romano-Catolică din Orşova atrage şi prin controversele pe care le-a provocat. Drumul Crucii, realizat în manieră modernă de artistul Gabriel Popa, a trezit dispute pe marginea figurilor contemporane folosite pentru ilustrarea scenelor biblice. Astfel, în mai tablouri apar revoluţionarul bolşevic Lenin, fostul Beatles John Lennon şi gimnasta Nadia Comăneci.
Biserica „Neprihănita Zămislire”
– amplasare: judeţul Mehedinţi, DN 57 Orşova – Moldova Nouă
– elemente specifice: formă de cort şi acoperiş în formă de cruce
– serviciul religios este ţinut în patru limbi: germană, cehă, maghiară şi română
– vizitarea este gratuită
Sursa: Digi 24