Bisericile din lemn din Mehedinţi, expuse la Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin

0
398

biserica-de-lemn-sfintii-arhangheli-mihail-si-gavril-din-rogoz-2985Biserici din lemn din nordul judeţului Mehedinţi pot fi văzute marţi într-o expoziţie de fotografie deschisă la Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin.

Potrivit muzeografului Chirilă Enescu, cele aproximativ 30 de lucrări fotografice “imortalizează”, mai ales, bisericile din secolul al XIX-lea din Plaiul Cloşani, ridicate de comunităţile locale pe temeliile altora.

“Toate lăcaşurile de cult, unele dintre ele filiale ale parohiilor organizate de Episcopia Severinului şi Strehaiei, altele nefuncţionale, fac parte din patrimoniul etno-cultural-spiritual al zonei”, a precizat Enescu, pentru Agerpres.

Bisericile fotografiate au toate acelaşi plan dreptunghiular, tip navă, construite în sistemul binecunoscut european Blockbau din lemn de gorun sau stejar, cu fundaţie din piatră.

“Bisericile au pridvor cu stâlpi şi grinzi la vedere, sculptaţi, asemenea elementelor din altar, uşilor împărăteşti, jilţurilor şi altor piese de cult. Am realizat această expoziţie atât pentru a demonstra frumuseţea respectivelor aşezăminte de cult şi a stârni interesul turiştilor pentru a le vizita, cât şi pentru a atrage atenţia autorităţilor asupra stării unora dintre ele, care dacă nu se va interveni vor fi distruse de vreme”, a mai adăugat muzeograful.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here