Expoziție de fotografie: “Bisericile Muzeului Țăranului”, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina

0
257

Bisericile Muzeului ȚăranuluiExpoziția de fotografie “Bisericile Muzeului Țăranului” se va deschide, vineri, de la ora 17.00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Gura Humorului. Ea va putea fi vizitată până în 16 februarie. Intrarea este liberă, informează un comunicat al Muzeului Național al Țăranului Român

Expoziția conține imagini mai puțin cunoscute ale celor șase biserici din lemn care se află în custodia Muzeului Țăranului.

Lucrare colectivă, adesea anonimă, bisericile din lemn sunt o reflectare a condițiilor socio-economice și istorice; sunt o convingătoare demonstrație de continuitate a unei vieți spirituale de veche tradiție; ele reprezinta un patrimoniu inestimabil pe plan național și universal. Acestea sunt documente de certa autenticitate, nu numai prin elementele înfățișării lor, ci și prin rolul pe care l-au îndeplinit în viața românilor, în special a transilvănenilor: tribuna națională, școala, așezământ de cultură și artă.

Datând din secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea, pictura bisericilor de lemn aparținând zonei Aradului (Groșii Noi, Julita, Troas) și Hunedoarei (Lunca Moților, Bejan), care fac obiectul acestei expoziții, este o elocventă mărturie a măiestriei meșterilor țărani-zugravi.

Deși la origine ansamblul iconografic al acestor biserici a fost destul de bogat, astăzi se mai păstrează doar scene din Ciclul Cristologic — Cină, Judecată și Batjocorirea Mântuitorului; Drumul spre Golgota; Purtarea Crucii; Răstignirea; Plângerea Mântuitorului și Învierea. De asemenea, se păstrează în câteva medalioane, momente din Geneza, chipul Mariei cu Pruncul sau Maria Oranta încadrată de arhangheli și îngeri. Mai sunt chipuri de prooroci și mucenițe în decor de arcade, Arhanghelii Mihail și Gavriil înconjurați de cete îngerești.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here