Bisturiul inteligent, care distinge ţesuturile sănătoase de cele canceroase

0
94

Bisturiul inteligentBisturiul inteligent, care distinge ţesuturile sănătoase de cele canceroase.

Un nou tip de bisturiu poate să facă diferenţa între un ţesut sănătos şi o tumoare canceroasă, fapt care va permite medicilor chirurgi o eficienţă mai bună a operaţiilor de extirpare a tumorilor, afirmă autorii unui studiu publicat în Science Translaţional Medecine.

Denumit iKnife, instrumentul utilizează curent electric de slabă intensitate, care crează o cantitate mică de vapori atunci când taie ţesutul uman.

Acei vapori sunt analizaţi şi instrumentul poate să determine doar în câteva secunde dacă ţesutul tăiat este sănătos sau canceros.

Testele realizate pe 91 de pacienţi au demonstrat că “diagnosticul dat de iKnife este deosebit de precis” şi că instrumentul este “suficient de fiabil pentru a permite o utilizare a lui pe scară largă în sălile de operaţie”, afirmă autorii studiului.

IKnife foloseşte un spectrometru de masă pentru a analiza vaporii provenind din ţesutul operat şi îl informează pe medicul chirurg în doar trei secunde în legătură cu natura ţesutului pe care urmează să îl secţioneze.

Tehnicile actuale, în cadrul cărora eşantioanele de ţesuturi sunt trimise în laborator pentru a fi analizate, sunt “costisitoare şi adeseori inadaptate”.

Aceste analize au nevoie de 20-30 de minute pentru a fi executate, au subliniat cercetătorii maghiari şi britanici care au participat la realizarea studiului.

Cercetătorii au subliniat totodată carenţele tehnologice actuale, din cauza cărora, adeseori, pacienţii sunt nevoiţi să suporte mai multe intervenţii chirurgicale.

Bisturiul iKnife “poate ameliora diagnosticul tumorilor şi poate influenţa luarea de decizii în timpul operaţiei, pentru a ameliora în final rezultatul din domeniul oncologic”, spun autorii studiului.

În Marea Britanie aproximativ 300.000 de cazuri noi de cancer sunt diagnosticate în fiecare an, necesitând 1,8 milioane de intervenţii chirurgicale.

În aşteptarea unor teste finale, iKnife nu este deocamdată disponibil spre comercializare şi va fi lansat pe piaţă cel mai devreme peste un an.

Cules de Alina Magdici

Sursa: mediafax.ro

 

V-ar putea interesa şi următoarele articole

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here