Bitterul suedez, rețeta românească cu 12 plante (II)

0
129

Bitterul SuedezBoli în care este folosit cu succes bitterul suedez

Bitterul suedez poate fi administrat pe cale internă in:
Indigestie, balonare, dischinezie biliară

Se ia câte o linguriţă de bitter, diluată în jumătate de cană de apă, de patru ori pe zi, înainte de masă. În cazurile de indigestie, se poate administra imediat ce apar simptomele neplăcute o doză mai mare de bitter – 2 linguriţe într-un pahar cu apă.

Afecţiuni hepatice cronice

Plantele amare ale bitterului acţionează cu mare putere în sensul decongestionării şi regenerării ficatului. Se administrează câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, într-o cană de apă (250 ml), pe stomacul gol. Se vor face cure de câte 2-3 săptămâni, urmate apoi de o săptămână de pauză.

Anorexie, anorexie psihică 

Încă din primele zile ale administrării bitterului se declanşează o senzaţie naturală de foame, simultan cu trezirea unui neobişnuit tonus psihic şi a poftei de viaţă, stări care trebuie de altfel să caracterizeze orice om sănătos. Aceasta conduce la o normalizare ponderală gradată, prin echilibrarea funcţiilor digestive, ca şi a stărilor emoţionale. Se vor lua 3 mese pe zi, bitterul fiind administrat cu 20 de minute înainte de fiecare masă, în doză de 1-2 linguriţe la o cană cu apă.

Boli de piele 

Se face o cură de o lună cu bitter suedez, din care se administrează câte o linguriţă într-un pahar cu apă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Efectele se instalează gradat, dar sunt persistente, fapt ce va fi uşor constatat la cei predispuşi la eczeme ori acnee, precum şi la cei care nu pot să scape de unele infecţii cu ciuperci sau bacterii cu localizare pe piele. Tratamentul intern se asociază foarte bine cu aplicaţiile externe descrise mai jos.

Afecţiuni alergice

Bitterul se foloseşte în cure de două luni. Se administrează de patru ori pe zi, câte o linguriţă de bitter diluată într-un pahar cu apă. Modul de acţiune a preparatului în cazul acestor afecţiuni nu este încă pe deplin elucidat, se pare însă că efectul tonifiant şi purificator puternic asupra principalelor organe, de eliminare şi drenare din corp (ficat, rinichi, plămâni), conduce gradat la o reglare a reacţiilor imunitare ale organismului.

Tulburări menstruale (ciclu menstrual neregulat, dureros, abundent)

Administrarea se realizează într-un mod aparte: cu 4-5 zile înaintea menstruaţiei, se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, iar în primele două zile în care ciclul menstrual s-a declanşat, se administrează câte o jumătate de linguriţă de 5-6 ori pe zi, diluată într-un pahar cu apă.

Cistită, infecţii renale 

Sunt afecţiuni în care bitterul exercită printre cele mai puternice efecte. Se administrează câte o linguriţă de patru ori pe zi în 250 ml de apă (se consumă astfel zilnic un litru de apă cu preparat). În cazurile de criză, se vor aplică suplimentar comprese calde cu bitter pe zona vezicii urinare sau a rinichilor, după caz.

Viermi intestinali 

Se administrează de trei ori pe zi câte o linguriţă de bitter suedez, diluat într-un pahar cu apă.

Guturai (răceală), gripă

Bitterul suedez se administrează din trei în trei ore, pe întreaga durată a zilei, în doză de o jumătate de linguriţă – o linguriţă la un pahar cu apă. Are efecte de eliberare treptată a căilor respiratorii, de reducere a inflamaţiilor şi a durerilor gâtului, de uşurare a respiraţiei şi reglare a temperaturii în caz de febră. De asemenea, are efecte de stimulare imunitară.

Febră 

Este recomandat ca bitterul să fie administrat chiar de la începutul declanşării stărilor febrile. În aceste cazuri, în primele zile se va administra, din două în două ore, câte o linguriţă la o jumătate de pahar cu apă. Alimentaţia trebuie să fie foarte uşoară în acest interval, bazată mai mult pe legume, fructe şi băuturi naturale (sucuri proaspete din citrice sau apă plată). Odată cu reducerea temperaturii, remediul se administrează normal, câte o linguriţă de trei ori pe zi.

Stări de greaţă dimineaţa, migrene 

Se administrează atât preventiv, câte o linguriţă de trei ori pe zi, cât şi ca adjuvant în cazul în care au apărut aceste stări – câte o linguriţă din oră în oră, dar nu mai mult de 5 administrări zilnic.

Reumatism, gută 

Bitterul are un efect „cu bătaie lungă” în cazul acestor boli, prin declanşarea proceselor de mobilizare şi eliminare a toxinelor din tot corpul. Se va folosi în cure de lungă durată (3 luni), timp în care se administrează de patru ori pe zi câte o linguriţă de preparat la o cană cu apă, pe stomacul gol. După o pauză de o lună, cura se poate relua de mai multe ori.

Boli cardiace, asociate cu valori crescute ale colesterolului 

Bitterul suedez reduce valorile colesterolului, ajută la menţinerea tinereţii şi flexibilităţii vaselor de sânge, având şi efecte tonice cardiace. Se administrează în tratamente de minimum două luni, timp în care se iau câte 3 linguriţe pe zi.

Boli ale pancreasului, adjuvant în diabet 

Se iau 3-4 linguriţe de bitter pe zi, diluate în apă. Plantele amare din compoziţia sa au efecte tonice şi antiinflamatoare asupra pancreasului.

Adjuvant în boala canceroasă 

Este recomandat mai ales pentru stimularea poftei de mâncare, reducerea senzaţiei de greaţă şi eventual, a febrei. În plus, are efecte de stimulare a imunităţii, motiv pentru care poate fi un ajutor preţios în această afecţiune. Se ia o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă, înaintea fiecărei mese.

Bitterul suedez administrat pe cale externă in caz de:
Dureri de cap, tulburări nervoase posttraumatice

Se pune pe ceafă o compresă cu bitter suedez, care se ţine minimum 30 de minute.

Răni, cicatrice persistente

Se spală rănile cu un tampon bine înmuiat în preparat. Se stoarce apoi tamponul de vată înmuiată în bitter suedez deasupra locului tratat, aşa încât pe zona afectată să se formeze o crustă de preparat.

Arsuri uşoare şi medii

Se aplică cu ajutorul unui tampon de vată bitter pe locul afectat.

Tromboflebită 

Se pun comprese cu bitter suedez pe zona afectată.

Luxaţii, entorse

Zilnic, se ţine vreme de două ore o compresă pe zona articulaţiei accidentate.

Înţepături de insecte

Se scoate acul, după care se aplică o compresă înmuiată în bitter.

Precauţii şi contraindicaţii la bitterul suedez:

Intern, datorită concentraţiei destul de mari de alcool, nu va fi de regulă administrat nediluat. Excepţie vor face doar cazurile în care este contraindicat aportul masiv de lichide în corp. Întrucât conţine plante cu efecte abortive (pelin, angelică), nu va fi administrat intern femeilor gravide.

Extern, va fi folosit sub formă de compresă, după ce se dă în prealabil un strat protector cu cremă de gălbenele pe porţiunea de piele care va fi tratată. De asemenea, după aplicarea pe porţiunea de piele, va fi lăsată la aer măcar un sfert de oră, pentru a se zvânta. În cazul în care apar senzaţii de arsură ori maceraţia puternică a tegumentelor, tratamentul va fi întrerupt temporar.

 ”Remedii naturiste”, Prelucrat de Valeriu Ciuculin

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here