Descoprire epocală în Antarctica: Blood Falls este o poartă spre lumea subglaciară

0
163
Blood FallsO vastă rețea de ape sărate pline de viață se află sub solurile înghețate din Dry Valleys din Antarctica, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Microbii au trăit milioane de ani sub solul înghețat, fără oxigen, în întuneric. Descoperirea a fost făcută în timp ce era studiată cascada Blood Falls, pata de un roșu sângeriu de pe o proeminență a Ghețarului Taylor. Atunci, echipa de cercetători a dat de apă sărată în lumea subglaciară.

Apa lichidă de sub solul înghețat din Taylor Valley se întinde pe cel puțin 12 km de la coastă spre interior.

Ea leagă lacurile împrăștiate pe această vale. Această apă subglaciară este de două ori mai sărată decât apa marină, au precizat oamenii de știință.

Regiunea Dry Valleys este în mare parte neacoperită de gheață, cu excepția câtorva ghețari izolați, menționează Live Science.

Blood_falls1_f_Low_Res_nsf.gov

Cascada Blood Falls se revărsa în Lacul Bonney din cea mai sudică dintre cele mai mari trei văi din ys.

Ea reprezintă o rețea hidrologică mult mai mare, după cum s-a demonstrat. Culoarea roșiatică a fost atribuită vieții microbiene din mediul acvatic.

“Am învățat atât de multe despre văile uscate din Antarctica doar uitându-ne la această curiozitate”, a spus autorul studiului Jill Mikucki, microbiolog la Universitatea din Tennessee, Knoxville.

“Blood Falls nu este doar o anomalie, este o poartă spre această lume subglaciară.”

Nu se cunoaște cu exactitate cum s-a transformat apa într-una cu o atât de mare salinitate. Ar putea fi din cauza congelării și evaporării lacurilor mai mari. Acestea umpleau cândva această vale. Alta cauza ar putea fi saramura care să fi rămas din apa oceanului. Acesta a inundat cândva canioanele înainte de a se retrage.

Pentru a detecta apa sarată, echipa a folosit un senzor electromagnetic aeropurtat în Taylor Valley. Aceasta creează un câmp magnetic pentru a culege diferențele de conductivitate din pamânt la o adâncime de aproximativ 1.000 de picioare (304,8 metri).

Ce este interesant pentru cercetatori este că văile uscate sunt similare cu cele găsite pe Marte, ceea ce înseamnă că ape subterane sărate s-ar fi putut forma și pe Planeta Roșie dovedind că poate exista apă lichidă și într-un mediu uscat, mai scrie International Business Times UK, citat de Agerpres.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here