Boala inflamatorie a colonului

0
571

boala inflamatorie a colonuluiMedicii tratează boala inflamatorie a colonului (BIC) cu corticosteroizi puternici şi alte medicamente, iar acestea pot fi foarte folositoare, în special în perioadele de acutizare a bolii Dar există unii paşi pe care îi puteţi face pentru a reduce severitatea simptomelor, cum ar fi: alegerea alimentelor potrivite care nu vă solicită prea intens colonul, administrarea de suplimente de vitamine şi plante, precum şi reducerea stresului.

 Întăriţi populaţia bacteriilor benefice

•Întăriţi populaţia bacteriană benefică din colon. Puteţi face acest lucru luând suplimente bacteriene eliberate fară reţetă, cunoscute sub numele de probiotice. La o persoană sănătoasă, colonul este casa bacteriilor „bune” (cum ar fi Lactobacillus acidophilus şi Bifidobacteria bi-fidum) care împiedică înmulţirea excesivă a bacteriilor dăunătoare. Dar atunci când aceste bacterii benefice sunt distruse – deseori de către antibiotice – suprapopulaţia rezultantă de bacterii „rele” şi ciuperci poate provoca inflamaţii. Probioticele vă ajută să menţineţi un echilibru optim. Luaţi două capsule de trei ori pe zi pe stomacul gol sau, dacă nu vreţi să luaţi suplimente, consumaţi două sau trei pahare de iaurt viu zilnic.

Alimentaţi-vă cu grijă

•Alegeţi alimentele care sunt „blânde” cu intestinul dumneavoastră: morcovi fierţi, orez alb şi compot de mere, de exemplu. Dacă deja suferiţi de diaree şi dureri abdominale, consumul alimentelor condimentate nu va face decât ca starea dumneavoastră să se agraveze.

•Reduceţi consumul de grăsimi. Mâncărurile prăjite, carnea grasă şi alte surse de grăsimi pot declanşa contracţii ale intestinelor, care pot agrava diareea.

•Consumaţi mai puţine fibre în timpul episoadelor de acutizare a bolii. De obicei, alimentele cu conţinut crescut de fibre, cum ar fi taraţele, cerealele integrale sau broccoli, sunt foarte bune pentru sistemul digestiv, dar în timpul perioadelor de acutizare a bolii, ele cresc nscul de balonare. Atunci când vă simţiţi bine, rezumaţi-vă la un aport normal de fibre.

Multe dintre persoanele care suferă de boala Crohn nu pot să digere lactoza, un carbohidrat care se găseşte în lapte. Dacă vă simţiţi balonat, încercaţi să evitaţi produsele lactate pentru câteva zile. In cazul în care simptomele dispar, s-ar putea să suferiţi de intoleranţă la lactoză. începeţi să folosiţi produse lactate fără lactoză, luaţi pastile care conţin lactază (enzima necesară pentru digestia lactozei) sau evitaţi produsele lactate în general.

• Luaţi zilnic un supliment cu multivitamine/minerale. Acesta vă va ajuta să refaceţi nutrimentele care au fost eliminate din cauza diareei persistente.

Ce este în neregulă

 Termenul de boală inflamatorie a colonului, sau BIC, implică mai multe afecţiuni. Cele mai comune două dintre acestea sunt colita ulcerativă şi boala Crohn. Colita ulcerativă se caracterizează prin afectarea mucoasei colonului şi rectului. Boala Crohn este mai extinsă -câteodată afectând intestinul subţire, stomacul, esofagul şi cavitatea bucală – iar ţesuturile pot fi mult mai profund inflamate. Simptomele sunt similare pentru ambele afecţiuni: diaree, dureri abdominale şi scaune cu sânge sau mucus. Aceste probleme pot să se manifeste intens, apoi să dispară, intrând în remisie câteodată timp de mai mulţi ani.

 Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă suferiţi de BIC, ar trebui să mergeţi la doctor în momentul în care simptomele încep să se manifeste, în special dacă aveţi diaree care conţine mucus sau sânge sau dacă scaunul este de culoare neagră. De asemenea, aveţi nevoie de atenţie medicală dacă aveţi abdomenul umflat sau dacă durerea abdominală este însoţită de febră de 38°C sau mai mult.

Înregistraţi ceea ce mâncaţi

 Ţineţi un jurnal al meselor. înregistraţi tot ceea ce mâncaţi pe parcursul unei zile (inclusiv gustările), ce reacţii aveţi şi gradul de disconfort pe care îl simţiţi. La sfârşitul lunii, revedeţi jurnalul pentru a vă forma o idee despre cât de bine toleraţi fibrele din dietă şi care sunt alimentele care vă creează probleme, cum ar fi produsele lactate. Veţi afla, de asemenea, dacă trebuie să evitaţi în mod deosebit un anumit aliment.

Micşoraţi stresul pentru a putea digera mai bine

•Stresul poate să declanşeze crizele de BIC. Aşa că, zi de zi, practicaţi yoga, meditaţie, respiraţie profundă sau alte tehnici de relaxare. De exemplu, puteţi sta într-un loc liniştit timp de 20 de minute sau mai mult, şi să vizualizaţi o lumină caldă albastră vindecătoare care se scurge de-a lungul tubului digestiv, ameliorând inflama-ţia. Imaginaţi-vă că în urma sa, această lumină vindecătoare lasă ţesutul sănătos.

Vindecătorii naturali

Un remediu popular în cazul inflamaţiilor digestive constă în consumul sucului de varză, pentru că acesta este bogat în L-glutamină, un aminoacid. Dar dacă acest lucru nu vi se pare chiar atrăgător, puteţi pur si simplu să luaţi pastile cu L-glutamină (500 mg pe zi). Aceasta favorizează vindecarea ulcerelor intestinale.

Pentru că scade inflamaţia, extractul de lemn dulce, denumit DGL, ar putea să fie de folos pentru reducerea simptomelor BIC.

 Turnaţi ulei în intestinul cu probleme

Acizii graşi omega-3 sunt esenţiali pentru o digestie bună. Surse bune pentru aceşti acizi includ uleiul din seminţe de in (o linguriţă pe zi luată ca atare sau amestecată în salată) şi uleiul de peşte (două linguriţe pe zi care oferă două grame de acizi graşi omega-3). Un studiu italian a arătat că uleiul de peşte reduce frecvenţa crizelor intestinale la persoanele cu boala Crohn. (Atenţie! Nu luaţi ulei de peşte dacă urmaţi un tratament cu medicamente anticoagulante.)

Ora ceaiului

•Atât menta, cât si muşeţelul conţin compuşi antispasmotici care ajută la reducerea crampelor şi la micşorarea durerii cauzate de gazele abdominale. Pentru a vă prepara un ceai, puneţi o linguriţă de plantă uscată într-o cană cu apă fiartă şi lăsaţi-o la infuzat 10 minute. Strecuraţi şi consumaţi. Dacă sunteţi predispus la arsuri epigastrice, alegeţi mai degrabă muşeţelul.

•Ceaiul de nalbă mare este, de asemenea, de ajutor, protejând mucoasa intestinală. Folosiţi una sau două linguriţe de plantă uscată la o cană de apă caldă. Lăsaţi la infuzat 10-15 minute, strecuraţi şi consumaţi.

Încercat…

Persoanele care sufereau de BIC erau sfătuite să consume coji de ceapă.

…și

confirmat

Cojile de ceapă conţin quercetină, o substanţă antihistaminică ce ajută la blocarea reacţiei pe care o au bolnavii de BIC la unele alimente. Atunci când gătiţi supă, puteţi să adăugaţi o ceapă întreagă în oală; quercetină va ieşi din coajă, înlăturaţi cojile înainte de a consuma ceapa. Dacă nu vă place ceapa, puteţi să cumpăraţi suplimente cu quercetină de la farmacie. Urmaţi instrucţiunile de pe ambalaj.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here