Boala şi vindecarea sufletului în Biserica Ortodoxă (I)

0
160

vindecarea sufletuluiCând am auzit despre ce temă este vorba, m-am întrebat: cine sunt eu să vorbesc despre vindecarea sufletului?

Cel mai potrivit ar fi un doctor de suflete. Dar, gândindu-mă că unii medici, pentru a-i convinge pe pacienţii săi de valoarea tratamentului, pot aduce ca mărturie pacienţi vindecaţi, m-am hotărât să fiu eu pacientul acela vindecat, deşi nu pot pretinde că sunt vindecată total. Pot spune că am fost moartă şi am înviat, pentru că sunt rodul lumii de care tocmai am scăpat – lumea atee.

Cum am ajuns la vindecarea sufletului?

La un moment dat, mi-am dat seama că sunt moartă, dar că nu eram moartă de tot. De fapt eram în iad. Am fost în iad; şi acuma sunt, dar e o mare diferenţă. Iadul acela era fără Hristos, iar iadul acesta este cu Hristos. Şi acolo, în iadul acela, mi se spunea că omul este materie superior organizată şi conştiinţa mea, şinele meu, persoana mea bolnavă, moartă cum era, se revolta.

Cum se poate ca «ceva» să dea naştere la «cineva»!

Şi la un moment dat am simţit că nu pot să iubesc «ceva», că toate «ceva-urile» pe care le iubeam se degradau şi că toţi oameni pe care îi iubeam se transformau în «ceva», şi atunci, simţind din ce în ce mai adânc că sunt «cineva», că sunt o conştiinţă, am întrebat dacă nu cumva sunt rodul unei Conştiinţe. Că aşa de inteligent erau toate făcute, încât erau parcă special potrivite pentru mine. Ca să mă bucur şi să mă minunez. In acelaşi timp, însă, erau atât de perisabile şi dispăreau atât de repede, ca şi când acel cineva dorea numai să mă amăgească. Şi a venit o vreme în care durerea era de Nesuportat.

Mă clătinam între viaţă şi moarte, fară să găsesc vreo ieșire.

In iad nu se poate nici trăi, nici muri. Acesta este chinul iadului. Şi atunci a venit momentul când I-am zis Celui numit de oameni Dumnezeu: Dacă exişti, trebuie să fii Persoană; trebuie să fii desăvârşit ca să nu mă dezamăgeşti şi trebuie să intri în relaţie cu mine, că eu nu pot să intru în relaţie cu Tine. Şi am facut-o! M-am dus la «spital» – adică la Sfânta Biserică – şi am început tratamentul, care durează şi acum (sunt încă un pacient aflat în convalescenţă) şi mulţumesc lui Dumnezeu că vă pot mărturisi despre ce înseamnă boala şi vindecarea sufletului în tradiţia noastră ortodoxă.

Când mă pregăteam pentru această conferinţă, m-am gândit la două variante: una – să fac o conferinţă doctă despre ce spune Sfânta Tradiţie în legătură cu boala sufletului şi vindecarea lui, şi alta – să stăm de vorbă pe această temă. Am optat pentru a doua variantă, pentru că am adus cu mine unul din manualele, una din „agendele medicale” pe care ni le oferă lucrătorii vindecării (singurul vindecător este Hristos!), mai precis, un părinte al Bisericii noastre (n. red. Este vorba despre cartea părintelui Ioan Cristinel Teşu – “Teologia necazurilor”).

Ea, agenda, este un bun manual, dar greu de digerat, căci nu-i uşor să fii sfânt. Ea trebuie „mâncată” ca Sfânta împărtăşanie şi citită ca Sfânta Scriptură. Trebuie să ne hrănim cu ea, pentru că altminteri există pericolul să murim „deştepţi”.

Să trăim ca proştii şi să murim deştepţi, să ni se pară că suntem deştepţi, că ştim mult!

Acesta este un mare pericol pe care eu îl cunosc foarte bine, pentru că înainte de a fi creştină vie în Biserică şi conştientă, eram filozoafa şi aveam o gândire foarte frumoasă şi înaltă, dar care dura atât cât stăteam pe fotoliu. Când mă urcam în autobuz şi mă călca cineva pe picioare, uitam că sunt filozoafa şi ziceam: „Oare ce dobitoc m-a călcat”. Şi toţi oamenii purtau nume de animale, oamenii erau plini de defecte, numai eu eram „altfel”, eram mai „bună”, deşi când rămâneam numai cu mine, abia puteam să scap de răutatea din mine.

Mă ascundeam în muzică, în artă; alţii se ascund în ţigară, în droguri.

Fiecare fuge de rana din el, de mizeria din el, murind mereu mai mult, mai rău!

Vă recomand această carte care-i ca un abecedar, chiar daca-i grea. Aproape nimic nu-i nou, aproape tot ce citim acolo, de fapt ştiam, ori am mai auzit, ori am trăit, ori chiar am gândit noi. Că asta-i bucuria când citeşti ceva, să poţi zice: aşa credeam şi eu, dar n-am spus. Ce este aceasta, decât o împărtăşire a bucuriei de a fi trăit evenimentul acela, a bucuriei de a fi învins ceva, a bucuriei de a fi cunoscut pe Dumnezeu, a bucuriei de a te fi cunoscut pe tine, a bucuriei că ai descoperit că nu eşti doar păcat, că nu eşti doar boală, că există vindecare, că există Vindecător. Această carte – şi alte cărţi – trebuie să ne ducă pe noi la viaţa cea adevărată, să devină pentru noi mijloace de a fi filozofi în faptă şi nu în gândire.

O să vedem împreună, în mica mea descriere a traseului tradiţiei noastre de la boală la vindecare, că a trăi după mintea noastră, despărţită de Mintea lui Hristos, despărţită de inima în care se află Hristos prin Botez, e mare rătăcire. Mintea despărţită de inimă e rana cea mai mare. Când mă uit la mine sau când mă uit la oamenii de pe drum, de pe stradă, din spital, cel mai des îmi vine să zic: „Doamne, iată că cel pe care-1 iubeşti este bolnav”. Pentru că eu ştiu şi simt că Dumnezeu mă iubeşte, şi ne iubeşte pe fiecare.

Am simţit această iubire, slavă Ţie, Doamne, de multe ori.

Şi de fiecare dată am fost uluită! Pe mine? Şi tot îmi venea să mă uit în spate şi să văd dacă nu cumva iubeşte pe altcineva. Dar nu! pe mine mă iubea! In alte situaţii, vă spun drept, îmi venea să-I atrag atenţia; să-I deschid ochii lui Dumnezeu ca să vadă cum e cel pe care îl iubeşte! Pentru că eu aşteptam ca mai întâi să ne „repare” şi abia apoi să ne iubească!

Nu înţelegeam că doar iubirea ne poate vindeca de moartea care ne ucide! Şi nu înţelegeam că nu există vindecare doar pentru unul singur. E falsă vindecarea aceea. A trebuit, cu mila şi harul lui Dumnezeu, să înţeleg, să mă apropii de înţelegerea tainei omului pentru a deveni conştientă de boala lui, de boala mea, şi de modul în care lucrează puterea vindecătoare a lui Dumnezeu în Biserica Lui.

Meşteşugul bucuriei, Cum dobândim bucuria deplină, ce nimeni n-o va lua de la noi, Monahia Siluana Vlad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here