Bolile cardiace ar putea fi prezise de inteligenţa artificială doar prin observarea retinei

0
138

Oamenii de știință de la Google au folosit Inteligenţa Artificială pentru a calcula probabilitatea ca un pacient să sufere un atac de cord sau cerebral, prin examinarea imaginilor retinei.

Studiul realizat de Google a fost publicat în revista medicală online Nature Biomedical Engineering şi demonstrează că o astfel de metodă este la fel de precisă în cazul detectării bolilor cardiovasculare, ca şi cele bazate pe teste mai invazive, care presupun prelevarea unor probe de sânge.

Pe de altă parte, Google avertizează că pentru aplicarea acestei metode, specialiştii mai au de lucru câţiva ani.

Anterior, cercetătorii în domeniul medical au stabilit că există o legătură între aspectul vaselor de pe retină şi riscul unui episod cardiovascular major.

Astfel, utilizând imaginea retinei, Google susține că a reuşit să cuantifice această asociere şi să prezică cu o acurateţe de 70% pacienţii care în decurs de cinci ani urmau să sufere un atac de cord sau alt eveniment major cardiovascular.

Rezultatele astfel obținute au fost comparate cu cele bazate pe metode de testare ce implică prelevarea de probe de sânge pentru măsurarea colesterolului pacienţilor.

Ana Grama