Bollywoodul va avea dedicat la Mumbai un muzeu al filmului indian

0
259

bollywood_top_5_dancers_aisPrimul muzeu la filmului indian se va deschide în curând la Mumbai, inima Bollywoodului, după şapte ani de lucrări, informează 20minutes.ch, preluat de Agerpres.

Muzeul Naţional al Filmului Indian, reprezentând o investiţie de 20 milioane de dolari oferiţi de stat, îşi va deschide porţile într-o clădire elegantă din sudul oraşului Mumbai. Amatorii de filme indiene vor putea parcurge istoria cinematografiei din această ţară asiatică, de la filmele mute în alb-negru până la succesele din ultimii ani, care au rulat pe ecranele din toată lumea.

“Este vremea ca India să aibă un muzeu propriu al filmului. Avem arhive, dar nu şi muzeu, iar în zilele noastre un muzeu poate fi viu datorită tehnologiei şi interactivităţii”, a spus custodele său, Amrit Gangar.

Într-o clădire de două etaje şi 560 metri părtraţi, muzeul prezintă obiecte vechi, amintiri, înregistrări şi instrumente din producţia de film. Vizitatorii vor putea vedea un afiş al celebrei melodrame din 1957 Mama India şi să îl asculte cântând pe K.L. Saigal, prima vedetă a filmului în hindi.

Muzeul nu va prezenta doar realizări ale cinematografiei indiene în hindi, cunoscută sub termenul generic de Bollywood, ci şi filme în alte limbi şi din alte regiuni ale Indiei, ţară care produce circa 1.500 de filme pe an, exportate din ce în ce mai mult în lume. Muzeul este gata şi va fi inaugurat în câteva săptămâni.

Din păcate, “multe filme s-au pierdut. Din primele filme mute au rămas doar 10%. Prin urmare, nu este un muzeu al colecţiilor, ci unul de informare, interactiv şi de educare printr-o experienţă senzorială”, afirmă Gangar.

Primul lungmetraj indian, “Raja Harishchandra”, proiectat prima oară pe 3 mai 1913 la Mumbai, prezintă primii paşi ai Bollywoodului. Inspirat din “Mahabharata”, filmul s-a bucurat de mare succes, în pofida absenţei actriţelor. Personajele feminine au fost interpretate de actori, profesia de actriţă fiind în acea epocă dispreţuită şi dezaprobată.

S-au realizat şi alte proiecte pentru a pune în valoare istoria cinematografică a oraşului. În 2012 s-a inaugurat ‘Walk of the Stars’ pe o faleză, în stilul celebrei “Walk of Fame de la Hollywood, cu amprentele mâinilor şi semnăturile unor actori cunoscuţi. Abia acum începe să fie exploatat potenţialul turistic al Bollywoodului, prin inaugurarea unor itinerarii tematice numite’Bollywood Tours”, care trec prin faţa caselor unor vedete şi cuprind vizitarea studiourilor Film City. Cele mai scumpe circuite, de 3.250 rupii (aproape 40 euro), permit vizitatorilor să intre pe un platou de filmare în timp ce actorii joacă.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here