Botezul

0
354

botez

– Părinte, ce se va întâmpla cu locuitorii din Epirul de Nord4 atunci când vor muri, deoarece sunt nebotezati?
– Cei mai mulţi dintre ei au fost botezaţi cu aşa numitul “botez al aerului”. Există şi infirmiere care botează pruncii cu acest fel de botez. O infirmieră a botezat un copil într-un lighean cu apă. Se gândea că acest fel de botez este mai bun decât cel al aerului. Dumnezeu a văzut intenţia ei cea bună şi a luat în con¬siderare cele făcute de ea. Dacă ati şti cât de mult har au cei de curând botezaţi! Odată am cunoscut că între trei sute cincizeci de persoane se afla o femeie de curând botezată. Când am întrebat cine este acea femeie, mi-au răspuns că este o turcoaică care abia se botezase. Fata ei strălucea. Pe lângă ea ceilalţi semănau cu nişte barbari.
– Părinte, este corect ca la botez pruncilor să se dea două nume?
– Dacă din această pricină ajung să se certe şi chiar să se despartă, să le dea şi trei nume. Cu toate că numele frumoase de sfinţi, oamenii de astăzi le-au făcut… Viky, Bebe, Mimi….
– Părinte, o mamă şi-a pierdut copilul în luna a cincea şi acum este mâhnită, deoarece copilul s-a născut mort şi nici măcar botezul aerului nu i-au putut face.
– Dacă nu a fost vinovată ea, atunci să aibă încredere în mila lui Dumnezeu, căci El are socoteala Lui cu toţi aceşti copilaşi.
– Părinte, mama mea mi-a spus că frăţiorul meu a murit la câteva ore după ce s-a născut şi nu a apucat să-l boteze. I-am spus să-l întrebe pe duhovnicul ei despre aceasta.
– Dacă a vrut să-l boteze, dar nu a apucat, are circumstanţe atenuante. Vezi altele fac avorturi şi îşi omoară copiii şi nu le pasă. Noi nu ştim judecăţile lui
Dumnezeu. Ar fi fost un păcat greu dacă din nepăsare nu l-ar fi botezat pe copil şi ar fi murit astfel. Tu ai privit problema aceasta prin prisma raţiunii. Iar aceasta este teologia raţionalismului. Odată am spus unor creştini despre un copil din Epirul de Nord, care a fost botezat de trei ori. Odată bunica, altădată bunicul şi a treia oară mama copilului, dar fiecare în ascuns de ceilalţi. Atunci sare unul şi spune: “Aceasta este anti-canonic”. “Măi creştine, dar oare acest copil a fost botezat canonic6 de trei ori? Nu, ci acest copil a fost binecuvântat de trei ori”.
– Părinte, Dumnezeu iconomiseşte ca oamenii să vadă în somn pe rudele lor adormite şi să vorbească cu ele, pentru a se întări în credinţă şi în pocăinţă?
– Da. Dar oare nu v-am povestit acea întâmplare? Un monah din Sfântul Munte era dintr-un sat care se afla pe teritoriul bulgar, în care erau mulţi oameni nebotezaţi. Acela mi-a spus că atunci când era încă mirean l-a văzut în somn pe nepoţelul său, care murise cu puţin timp mai înainte şi care se afla acum în afara unei grădini frumoase şi plângea. în grădină se aflau mulţi copilaşi care se jucau bucuroşi. “De ce nu mergi şi tu înăuntru?”, l-a întrebat. “Cum să intru de vreme ce sunt nebotezat?” a răspuns el. După acest vis, acela a mers de îndată şi s-a botezat, după care i-a povestit preotului cele pe care le-a văzut în somn. Astfel a rânduit Dumnezeu ca să înţeleagă şi ceilalţi cât de mare este vrednicia Botezului. După aceea, toţi din acel sat au început să-şi boteze copiii.

– Părinte, există părinţi care au numai cununia civilă şi vor să-şi boteze copiii. Este îngăduit aceasta?
– De ce să nu fie îngăduit? De altfel cu ce sunt vinovaţi sărmanii copilaşi? Faptul că aceşti părinţi vor să-şi boteze copiii arată că mai au ceva bun înlăuntrul lor, nu sunt cu totul nepăsători. Se vede că undeva au încurcat treburile. Dacă vrea cineva să-i ajute pe unii ca aceştia, mai întâi trebuie să vadă pentru care motiv nu au făcut cununia religioasă şi după aceea de ce vor să-şi boteze copiii.
– Părinte, o monahie care a botezat un copil atunci când era în lume, în afară de rugăciunea pe care o face pentru el, trebui e să-i trimită şi daruri, aşa cum se obişnuieşte?
– Acum, că s-a făcut monahie, este slobozită de asttfel de lucruri. Dacă vor părinţii monahiei să-i trimită daruri, o pot face. Monahul va ajuta numai cu rugăciunea.
– Adică numai dacă părinţii se vor hotărî singuri să facă aceasta?
– Da, să nu-i oblige monahia. Să facă rugăciune pentru ca Dumnezeu să-i lumineze. în orice caz naşul are o mare răspundere. Odată părinţii mei au făgăduit unei familii cunoscute că cineva din familia noastră le va boteza un copil de al lor. Atunci când a sosit vremea botezului, toţi ai casei noastre lipseau şi mi-au spus să-l botez eu. Pe atunci aveam doar şaisprezece ani şi nu voiam să-l botez, pentru că îmi dădeam seama de răspunderea pe care o luam asupra mea. Mă aflam într-o situaţie dificilă. În cele din urmă m-am rugat: “Dumnezeul meu, dacă acesta va deveni un om bun ia de la mine toţi anii şi dă-i lui, iar dacă va deveni rău, ia-l acum când este îngeraş”. Şi astfel l-am botezat şi l-am numit Pavel. Dar după o săptămână a murit. Şi astfel acum se află în cer în siguranţă.

Viaţa de familie, Cuviosul Paisie Aghioritul Cuvinte duhovniceşti
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here