Bronşita – cum o tratezi?

0
808

bronsitaScopul este de a subţia sputa din pieptul dumneavoastră şi de a o disloca, astfel încât să o puteţi elimina prin tuse. Cea mai directă abordare pentru plămâni este aerul pe care îl respiraţi şi, din acest motiv, tratamentele inhalatorii reprezintă primul pas. Gândiţi-vă la acestea ca la o curăţare cu aburi a căilor respiratorii. Alimentele şi băuturile potrivite pot fi de asemenea utile pentru a determina mucusul să se deplaseze. În acelaşi timp, veţi dori să introduceţi în sistem şi nişte luptători împotriva germenilor, astfel încât să descurajaţi orice bacterie care ar încerca să adere la mucus. lată ce este de făcut.

Ce este în neregulă

Cazurile minore de bronşită sunt de obicei provocate de o infecţie virală sau bacteriană, deşi pot fi cauzate şi de alergii. Bronhiile se inflamează, iar cilii – micii peri care căptuşesc tractul respirator -paralizează. Mucusul se acumulează, făcându-vă să tuşiţi puternic. S-ar putea de asemenea să prezentaţi dureri, dispnee, respiraţie şuierătoare, transpiraţii, frisoane, oboseală sau febră. Aceste simptome dispar în general după 10 zile. Bronşita cronică, pe de altă parte, poate să dureze toată viaţa. De obicei, bronşita cronică este provocată de fumat, dar în unele cazuri, cauza principală poate fi şi expunerea timp îndelungat la praf.

Dizolvaţi cu abur

Respiraţi abur. Puteţi face acest lucru pur şi simplu cu un duş fierbinte, sau turnând apă fiartă într-un castron şi aplecându-vă deasupra acestuia, cu capul acoperit de un prosop. Dacă folosiţi apa fiartă din ibric, aşteptaţi un minut sau două să se răcească pentru a evita să vă opăriţi faţa. Inhalarea aburilor va elibera secreţiile din plămânii dumneavoastră. Multe farmacii comercializează un inhalator de abur simplu, ieftin şi sigur – un recipient cu două mânere cu un accesoriu ca o mască denumit Clearway.

Pentru a face tratamentul cu aburi mai eficient, adăugaţi câteva picături de ulei de eucalipt sau de pin în apă. Eucaliptul ajută la înmuierea mucusului din căile respiratorii blocate, având şi unele proprietăţi antibacteriene (dacă doriţi să folosiţi frunze de eucalipt, pur şi simplu fierbeţi-le odată cu apa, apoi înlăturaţi-le şi inhalaţi aburul). Uleiul de pin acţionează ca un expectorant, aşa că vă va ajuta să „eliminaţi” mucusul din bronhii.

În timpul somnului, folosiţi un umidificator pentru a creşte umiditatea din aerul pe care îl respiraţi. Asiguraţi-vă că urmaţi cu stricteţe instrucţiunile producătorului pentru a curăţa umidificatorul. Altfel, bacteriile şi ciupercile pot să se acumuleze în aparat.  Dacă aveţi frecvent episoade de bronşită, luaţi în calcul achiziţionarea unui umidificator cu ultrasunete şi vapori reci (cum ar fi Bionaire, ce poate fi achiziţionat on-line). Lăsaţi-l să funcţioneze continuu atunci când sunteţi în cameră.

Alimente şi băuturi care ajută şi care împiedică

-Mâncaţi ardei iute, sos salsa iute sau mâncăruri condimentate cu piper cayenne. Alimentele picante subţiază mucusul din plămâni, ajutându-vă să îl eliminaţi mai uşor.

-Pentru a subţia mucusul şi a vă ajuta să îl eliminaţi mai uşor, beţi multă apă – cel puţin opt pahare pe zi. Evitaţi băuturile alcoolice şi cofeinizate, care vă deshidratează şi fac mucusul mai greu de dislocat.

-Consumaţi ceai de lumânărică (Verbascum sp.). Aceasta este un remediu tradiţional pentru afecţiunile respiratorii şi este folosită pentru a prepara siropuri expectorante. Conţine un grup de substanţe denumite saponine, care ajută la subţierea sputei, ca şi un mucilagiu care calmează mucoasele. Fierberi o cană de apă, luaţi-o de pe foc şi adăugaţi două linguriţe de flori uscate de lumânărică. Lăsaţi la infuzat 10 minute, apoi strecuraţi şi consumaţi ceaiul. Puteţi bea maximum trei căni pe zi.

-A bea sau a nu bea lapte? Unii specialişti susţin că laptele stimulează producţia de mucus în tractul respirator superior şi inferior, ca şi în intestin. (Teoria susţine că viţeii tineri, cu patru stomace, au nevoie de acest surplus de mucus pentru a-şi proteja tractul digestiv de acţiunea puternică a acizilor digestivi – dar adevărul este că oamenii nu au nevoie.) Dar alte autorităţi în domeniu susţin că nu există nicio legătura între lapte şi secreţia de mucus, şi că oamenii îşi fac mai mult rău decât bine eliminând din alimentaţia lor laptele pentru că îşi micşorează aportul de calciu.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Mergeţi la medic dacă tuşea vă creează probleme cu somnul sau cu rutina dumneavoastră obişnuită, sau dacă aveţi dificultăţi de respiraţie sau dacă eliminaţi o spută cu sânge sau de culoare galbenă sau verde. Bronşita poate duce la pneumonie. De asemenea, ar trebui să mergeţi la medic în cazul în care copilul dumneavoastră are simptome de bronşită.

Suplimentaţi-vă eforturile

-S-a descoperit că N-acetilcisteina (NAC), o formă a aminoacidului cisteină, ajută la subţierea şi eliminarea mucusului şi la reducerea recurenţei bronşitei. Interesant este că această substanţă este şi antidotul pentru intoxicaţia cu paracetamol. NAC poate fi achiziţionată din magazinele de produse naturiste sub formă de capsule de 600 mg. Luaţi una pe zi pe stomacul gol. Dacă trataţi bronşita acută, continuaţi să luaţi NAC timp de câteva săptămâni după ce tuşea a încetat.

-Echinacea şi astragalusul sunt remedii care fortifică sistemul iniunitar şi ajută în lupta cu bacteriile şi virusurile. Luaţi 200 mg din fiecare de patru ori pe zi pentru bronşita acută sau de două ori pe zi pentru bronşita cronică.

Pentru un atac acut de bronşită beţi ceai de cimbru pentru a subţia secreţiile mucoase. Puneţi una sau două linguriţe la 240 ml de apă fiartă şi adăugaţi miere după gust. Beţi trei sau patru căni pe zi. Alte plante care pot fi combinate cu cimbrul sau folosite ca alternative sunt omanul, isopul, pătlagina şi angelica. Utilizaţi-le în aşa fel ca şi cimbrul.

De evitat!

Atunci când tuşiţi poate fi foarte tentant să luaţi un supresor de tuse. Dar dacă aveţi o tuse umedă, productivă, ar trebui să evitaţi să luaţi un supresor pentru că prin tuse plămânii elimină mucusul. Aţi putea să încercaţi un sirop de tuse expectorant care fluidifică mucusul, astfel încât tuşea să elibereze bronhiile. Amestecurile expectorante pentru tuse conţin ca ingredient activ guaifenezina. Cu toate acestea, mulţi medici consideră că cea mai eficientă metodă de a fluidifica mucusul este să consumaţi multe lichide.

Puterea profilaxiei

-Pentru a preveni bronşita cronică, cel mai important sfat este să nu fumaţi. Dacă sunteţi fumător, încercaţi să vă interesaţi în legătură cu programele care să vă ajute să renunţaţi. Fumatul pasiv este aproape la fel de dăunător, aşa că evitaţi restaurantele aglomerate şi cereţi prietenilor care fumează să facă acest lucru la distanţă de dumneavoastră.

-Dacă serviciul vă expune la mult praf, fum sau poluanţi – oricare dintre aceştia putând contribui la apariţia bronşitei cronice – asiguraţi-vă că purtaţi o mască sau un respirator eficient care să filtreze impurităţile din aerul respirat.

-Pentru a micşora riscul contractării bronşitei virale, spălaţi-vă pe mâini frecvent şi nu vi le puneţi pe faţă, în special atunci când sunteţi în compania unei persoane care este răcită.

-Curăţaţi-vă nasul şi sinusurile cu o soluţie salină (vezi Alergii, pagina 32) pentru a împiedica alergenii şi agenţii infecţioşi să ajungă în plămânii dumneavoastră.

Vitamina C ajută în lupta împotriva virusurilor respiratorii. Acţionează eficient împreună cu flavonoidele din suplimente. Luaţi până la 500 mg de vitamina C şi 250 mg flavonoide.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here