Bucuria

0
88

139808_bucuriaDeseori uităm că atunci când suntem întristaţi, dezorientaţi şi nesiguri de viaţa noastră, ne îndepărtăm sau înstrăinăm de îndemnul Mântuitorului Hristos de a ne bucura de înviere, învierea lui Hristos constituie momentul crucial din istoria omenirii, momentul hotărâtor al biruinţei asupra morţii şi a păcatului. Prin învierea lui Hristos ştim că vom învia, că viaţa noastră are un sens veşnic şi nu se sfârşeşte la mormânt. învierea lui Hristos ne aduce lumina vieţii veşnice în prezentul fiecărei existenţe istorice.
Creştinul participă la bucuria liturgică a învierii, are datoria de a se bucura de învierea lui Hristos, de a trăi şi iradia această bucurie sfântă. Creştinul ortodox este optimist, deoarece el participă deja acum prin Sfintele Taine, prin credinţă, nădejde şi dragoste la viaţa învierii. Creştinismul este invitaţia cosmică la bucuria comuniunii cu Sfânta Treime împărtăşită lumii în Hristos şi Duhul Sfânt care ne unesc cu Tatăl.

Depăşirea fricii
Creştinul nu este fricos. El este mărturisitor al învierii lui Hristos. A fi creştin înseamnă a mărturisi indiferent de consecinţe, a urma lui Hristos indiferent de persecuţiile sau concepţiile lumii acesteia. Creştinismul este o atitudine de viaţă care depăşeşte frica existenţială (Angst) de moarte, de boală şi suferinţă. Frica nu este compatibilă cu vocaţia şi identitatea noastră de creştini.
În societatea în care trăim suntem de multe ori timizi, izolaţi şi neîncrezători în darul şi talentul nostru dat de bunul dumnezeu.
Nu există integrare în societate şi integrare creştină a societăţii în cadrul valorilor morale ale creştinismului fără depăşirea fricii. Fricoşii nu vor îndrăzni să intre în împărăţia lui dumnezeu ci vor rămâne „înmărmuriţi” şi cu inima împietrită la “Poarta raiului”.

Pe urmele iubirii, Daniel Munteanu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here