Bucuriile simple, mai apreciate odată cu înaintarea în vârstă

0
117

De la senzațional la obișnuit, evenimentele și lucrurile care îi fac pe oameni fericiți variază odată cu înaintarea în vârstă, relevă un studiu prezentat de Le Figaro.

florile_floriilorSă bei un cafe-glace într-o zi caniculară, să primești un mesaj de la un prieten apropiat, să fii îmbrățișat afectuos… Astfel de lucruri simple din viața cotidiană, aparent anodine, le produc mult mai multă bucurie persoanelor în vârstă decât le-ar produce o experiență ieșită din comun. Aceasta a fost demonstrat de două cercetătoare din Hanovra (Germania) și Philadelphia (SUA), care au explorat natura experiențelor asociate fericirii în funcție de vârstă. Studiul lor a fost publicat în Journal of Consumer Research.

Pentru a desfășura acest proiect, autorii au reunit 221 de americani cu vârste între 18 și 79 de ani, cerându-le la jumătate dintre ei să evoce o experiență obișnuită recentă care le-a produs bucurie, iar celeilalte jumătăți — același lucru, însă legat de o experiență extraordinară.

„Prin extraordinar înțelegem ceea ce este neobișnuit sau original, contrar ordinarului, ceea ce face parte din viața de zi cu zi”, a precizat, pentru Le Figaro, Cassie Mogilner, coautoare a studiului în Philadelphia.

Studiul a relevat că tinerii găsesc mai multă satisfacție în inedit, în timp ce persoanele mai în vârstă găsesc fericirea în lucruri obișnuite. „Primii vibrează la evenimente marcante, cum sunt obținerea unei diplome, căsătoria, o călătorie sau scufundări, în timp ce ceilalți apreciază mai mult momentele de răgaz petrecute alături de familie sau de prieteni, grădinăritul”, subliniază Cassie Mogilner.

În ambele cazuri, autorii studiului au putut constata că fericirea este mai intensă dacă momentul poate fi împărtășit cu alte persoane.

Această schimbare în ceea ce privește gusturile poate fi pusă pe seama unei anumite maturități dobândite în cursul vieții. „Persoanele în vârstă nu au nimic să-și demonstreze. Ele se definesc prin cotidianul lor și nu au nevoie să testeze senzaționalul pentru a exista”, explică Cassie Mogilner. Din acest motiv, persoanele mai în vârstă știu foarte bine să aprecieze lucrurile simple din viața de zi cu zi, în timp ce tinerii caută lucruri noi pentru a-și construi personalitatea.

O altă cauză a acestei schimbări o constituie percepția individuală a duratei de viață care mai rămâne de trăit. „Rezultatele arată clar că persoanele care percep viața ca fiind limitată acordă mai multă importanță lucrurilor obișnuite. Acest efect nu depinde de vârstă, însă este evident că, cu cât îmbătrânesc mai mult oamenii, cu atât ei devin mai conștienți de faptul că viața lor are un sfârșit”, precizează cercetătoarea pentru cotidianul francez.

La ce vârstă are loc această schimbare? La una destul de tânără, dacă este să se dea crezare studiului: tranziția începe să se facă încet, începând de la 35 de ani. „Aceasta nu înseamnă că de la 35 de ani începi să preferi grădinăritul în locul călătoriilor, însă se poate constata o schimbare de tendință în jurul acestei vârste, cu un gust din ce în ce mai pronunțat pentru bucuriile simple pe măsură ce trec anii”, subliniază cercetătoarea.

Acest studiu nu este doar interesant și amuzant: el este și unul prețios pentru serviciile de marketing ale firmelor. „Aceste date sunt foarte utile în termeni de comunicare”, recunoaște Cassie Mogilner, precizând că ele ajută la o mai bună țintire a campaniilor, în funcție de așteptările diferitelor clase de vârstă. „De exemplu, pentru a vinde o cameră video, va fi necesar ca aceasta să fie asociată cu înregistrarea unor momente simple din viața cotidiană în cazul în care campania se adresează seniorilor sau cu un mod de rememorare a unor experiențe surprinzătoare în cazul în care ținta o constituie persoane mai tinere”, precizează interlocutoarea ziarului francez.

Prin urmare, conchide Le Figaro, este inutil să-i propui o excursie în Tanzania unei bunicuțe. Nimic nu-i va face o plăcere mai mare decât un ceai cu prăjiturele, savurat într-o după-amiază liniștită de duminică.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here