Buna Vestire: Obiceiuri și tradiții

0
2008

110933_1De Buna Vestire, numită popular Blagoveştenia, se spune că se aude pentru prima dată cucul și că este bine să ai bani în buzunar atunci când auzi cucul cântând.

În calendarul popular, Buna Vestire poartă numele de Ziua Cucului, pentru că pasărea care vesteşte lucruri importante pentru viaţa oamenilor cântă pentru prima dată în acel an. Cântecul lui va răsuna până la sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Atunci el se îneacă cu orz şi nu mai poate cânta: se transformă în uliu, până la sărbătoarea Bunei Vestiri din anul următor. Cântecul cucului anticipează un eveniment important pentru oricine-l aude.

Tot de Buna Vestire este singura zi din an în care omul poate sta la masă cu îngerul său păzitor. Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu anturajul: cu rude, prietenii şi colegii. Cine se ceartă de Buna Vestire va avea necazuri tot anul.

Femeile care vor să aibă copii trebuie să ţină post negru de Buna Vestire, să bea agheasmă şi să se roage Maicii Domnului ca praznicul să facă minuni şi în familia lor.

Potrivit unui alt obicei popular, trebuie să fii atent din ce parte auzi cucul cântând şi de câte ori cântă. Dacă auzi cucul cântând din partea dreaptă atunci va fi un an bun, dar dacă îl auzi cântând din stânga şi din spate, atunci există credinţa că în acel an poţi muri sau moartea ţi-e curândă

De Buna Vestire nu este bine să se lucreze, iar femeile care vor lucra în această zi nu vor avea spor tot anul. Bărbaţii vor dormi tot anul dacă vor munci în această zi.

În această zi, există în popor şi obiceiul certatului pomilor fructiferi. Se aprinde focul ca pomii „să se dezmorţescă” şi să înflorească la timp.  Femeia merge cu toporul în livadă şi verifică pomii care au înmugurit şi care nu, dar şi pe cei care au dat floare şi care nu. Cei care nu au înmugurit sunt ameninţaţi cu toporul, spunându-li-se că dacă nu va rodi acest an atunci în toamnă va fi tăiat.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here