Buna Vestire

0
203

buna-vestireÎn ziua de 25 martie, Biserica Creştină celebrează Buna Vestire, momentul în care Îngerul Gabriel (Gavriil) i s-a arătat Fecioarei Maria anunţând-o că îl va naşte pe Fiul lui Dumnezeu. Este cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului. Evenimentul este celebrat în Răsărit, la 25 martie, încă din anul 550, iar la Roma sărbătoarea a fost introdusă în secolul al VII-lea.

Sărbătoarea reprezintă „începutul mântuirii noastre” după cum se spune în scrierile bisericeşti. Naşterea Sfintei Fecioare stă şi ea sub semnul miracolului. Părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana, ajunseseră la o vârstă înaintată şi nu aveau copii, lipsa acestora fiind socotită de iudei o pedeapsă dumnezeiască. De aceea s-au rugat fierbinte lui Dumnezeu, promiţând că, dacă vor avea un copil, îl vor închina templului.

Rugăciunile lor au fost ascultate şi li s-a născut o fiică, pe care au numit-o Maria. La trei ani a fost dusă la templu şi dată în grija preoţilor de acolo, iar la 15 ani a fost logodită cu un bărbat cinstit şi evlavios, numit Iosif. În timp ce tânăra îşi făcea rugăciunea i s-a arătat Îngerul Gavriil, care i se arătase şi preotului Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul şi i-a zis: „Bucură-te, cea plină de dar, Domnul este cu tine… Şi vei naşte fiu şi îl vei chema cu numele lui Iisus, care va mântui pe popor de păcate”. Fecioara s-a speriat spunându-i că nu cunoscuse bărbatul dar îngerul i-a spus că Duhul Sfânt va coborî asupra ei şi a anunţat-o ca şi verişoara ei, Elisabeta, care nu avea copii, va naşte un fiu prin voinţa lui Dumnezeu.

Sfântă Fecioară a acceptat să îndeplinească voinţa lui Dumnezeu şi s-a dus în vizită la Elisabeta care a primit-o cu smerenie numind-o „Binecuvântată între femei”. Fecioara Maria a fost numită „Noua Eva”, acceptând voinţa divină şi aflându-se la antipodul nesupunerii protopărinţilor în Eden. Pe 26 martie este sărbătorit „Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil”, crainicul lui Dumnezeu. Conform tradiţiei evreieşti, arhanghelii, pe care tradiţia românească îi numeşte şi voievozi, sunt în număr de şapte dar în Biblie sunt nominalizaţi numai trei: Mihail, Gavriil şi Rafail.

În popor, Buna Vestire se numeşte „Blagoveştenie”. Dar fiindcă este situată în apropierea echinocţiului de primăvară când se întorc rândunelele şi începe să cânte cucul, se mai numeşte şi „Ziua Cucului”. La Blagoveştenie se efectuau acte de purificare, de alungare a şerpilor şi insectelor prin afumare cu tămâie, îndepărtarea forţelor malefice prin tragerea unui clopot legat de picior, stropirea pomilor, scoaterea ţesăturilor la aerisit şi a stupilor de la iernat. Ziua este însă considerată neprielnică pentru rodul păsărilor, animalelor şi plantelor. Nu se pun cloşti, nu se seamănă porumb şi nu se altoiesc pomi.

Sursa: revistamagazin.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here