Bunătăţi pe două roţi la Creperie d’Amour

0
860
Tot ce ştiai despre clătite va fi răsturnat şi redimensionat odată ce ajungi la Creperie d’Amour. Nimic de aici nu seamănă cu ceea ce ştii de acasă. Aici sunt clătite gourmet, servite prompt şi cu zâmbetul pe buze, dintr-o rulotă cochetă.

Creperie d’Amour“Pentru români, clătitele încă reprezintă doar un desert, cunoscut încă din copilărie, de acasă, de când mama sau bunica arunca tigaia să prindă norocul” îmi spune Georgiana, una dintre proprietarele Creperie d’Amour. Şi adevărul e că dacă nu mă gândesc la teancul de 20-30 de clătite pe care îl pregăteşte şi acum mama când merg acasă (să se bucure copiii!), clătita mă duce cu mintea fie la tarabele încinse de la mare, fie la veşnicul desert de restaurant în care sunt trecute la final: clătite cu fineti/dulceaţă.

Creperie d’Amour nu are nici cea mai mică asemănare cu ceea ce am povestit mai sus. Aici nu se întâmplă să nu mai aibă dulceaţă de vreun fel, să te întrebi dacă clătita e proaspătă sau reîncălzită şi să te plicitsesti de aceleaşi versiuni ale ei.

O clătită şi zeci de umpluturi

Adela, cealaltă jumătate care şi-a pus sufletul la Creperie d’Amour, mi-a povestit că de la ei poţi să îţi iei şi desertul, dar şi felul principal şi crede-mă că îţi va fi greu să alegi. Au nişte imense clătite dulci sau sărate. “Cele dulci sunt preparate cu aluat blond, aromat şi fin, din faină albă şi se servesc cu umpluturi dulci, de desert. Cele sărate sunt preparate cu aluat savuros din faină integrală şi se servesc de obicei cu umpluturi copioase, de gustare sau dejun – cu brânzeturi, cu şuncă, ou, somon”, îmi explică Adela, care a văzut că, mai nou, tot mai mulţi clienţi fideli adoră aluatul cu făină integrală chiar şi la desert. În faţa tonetei lor te simţi, însă, copleşit. Mi-a luat ceva să aleg doar o clătită.

Mai întâi trebuie să faci selecţia între secţiuni: clătite Pur şi simplu (8 lei) De-ale Casei (10 lei) şi Gourmet (12lei). Dacă ai trecut de asta trebuie să te hotărăşti dacă o clătită Pur şi simplu va fi cu dulceaţă de trandafiri sau cu gem de prune cu nuci, dulceaţă de vişine sau mure– în funcţie de sezon. “La pur şi simplu sărate avem una dintre cele mai iubite reţete, «Ciobanaş»- cu brânză de burduf, mărar şi chimen” îmi spune Adela.

Specialităţile Creperie D’Amour intră în categoria De-ale casei.

Sunt reţetele lor dragi, inventate de cele două fete şi care le poartă numele: Adelle – cu cireşe amare şi mentă, şi Georgie – cu miere, nuci şi scorţişoară. Mai au clătitele Tătic – cu şuncă şi caşcaval, pentru că aşa îi place lui tăticu’, sau Mămica – pentru că mama Adelei făcea în copilărie cea mai bună umplutură de mere călite, stafide şi scorţişoară. Şi dacă nu era suficient de greu până aici, treci la categoria Gourmet, “care include reţete speciale, fantezii şi ingrediente rare sau bunătăţi de sezon”, îmi spun fetele. Aici intră clătitele Îmbătate – cu ciocolată şi lichior, clătitele De Poveste – cu dulceaţă de portocale, ciocolată şi sirop de ghimbir, sau o clătită Copioasă: cu ou, bacon fript şi şuncă sau ciuperci.

Cea mai vândută clătită este, însă, Finesse cu somon şi crème fraâche.

Şi e de înţeles. Cu 10 lei poţi să ies un prânz care să conţină şi un peşte gustos, în cantitate mai mult decât generoasă şi o cremă de brânză care e bună chiar şi după ce se răceşte clătita.

Creperie d’Amour crede nu numai în produse bune, ci şi în spectacolul pe care îl pot face cu clătitele lor. Ştiu că un client va privi fascinat la cum se naşte în faţa lui clătită delicioasă umplută cu ou, caşcaval topit şi bacon fript, direct pe plită. De aceea nu ar opta niciodată pe clătite semipreparate şi încălzite la faţa locului, deşi le-a trecut ideea prin cap la început. Ingredientele pe care le folosesc sunt româneşti, adunate de la diverşi producători mici din ţară, de la piaţă, de la târguri de profil. Ţin la calitate aşa că sunt într-o permanentă căutare de produse bune şi originale.

Afacere modernă de inspiraţie franceză

Le-am spus Georgianei şi Adelei că afacerea lor seamănă izbitor cu celebrele “food trucks” americane. Toneta – rulotă, viu colorată, ar putea fi plasată oriunde în oraş. Nu m-au contrazis. Mi-au explicat că au încercat să adopte un model de afacere cât mai practic după ce au analizat ce şi cum se întâmplă în ţările europene. Există rulote şi mai sofisticate, cu motor, cu un design şi echipare complexe, pe care nu şi l-au permis însă.

clatite 3Au pornit de la ideea iniţială de clătitărie bistro, însă şi-au dată seama că o astfel de afacere nu este încă tentantă pentru românii care nu sunt obişnuiţi să să iasă cu prietenii şi să servească o cafea, suc, vin, bere sau ceai şi să mănânce clătite. Au ales până la urmă o variantă de mijloc. Le-a încântat ideea de “creperie mobile”, tocmai pentru că presupune să mergi în întâmpinarea clienţilor, oriunde ar fi ei. În cazul lor sunt în zona Pipera o zonă de birouri cu clienţi îmbrăcaţi la costum, dar umblaţi prin lume; ei apreciază lucurile bune chiar dacă nu vin dintr-un restaurant.

“Nu este un lucru foarte simplu, căci depinzi de utilităţi, însă e foarte incitant şi abia aşteptăm sezonul estival”, mi-a povestit Georgiana cu subînţeles. Nu vor să spună dacă vor deschide o creperie la malul mării, dar nu cred că ar fi o surpriză să le văd rulota cu fluturaşi pe litoral.

Creperie d’Amour e o afacere ce s-a născut în urma unei vizite în Franţa, în Bretagne, la nunta unor buni prieteni.

“Bretagne este locul în care s-au inventat clătitele; acolo creperiile sunt cele mai iubite şi frecvente afaceri de familie”, îmi explică Adela. “Ideea a venit firesc, încă de la prima cină luată împreună cu alţi 30 de localnici şi turişti la o creperie din localitatea unde avea loc nunta.

Era o creperie familială, cu doi angajaţi şi aproximativ 100 de feluri de clătite. Când am văzut ce înseamnă cu adevărat clătitele, câtă savoare poate exista într-o mâncare care pentru noi fusese banală până atunci, şi mai ales când am descoperit crepes salees – clătitele sărate, am ştiut: trebuie să facem asta şi la noi!”. Testul suprem a fost în prima lună după deschidere (noiembrie 2012). In faţa creperiei au apărut doi francezi, unul dintre ei chiar din Bretagne. Verdictul?! Clătitele fetelor sunt ca la mama lor (a francezilor) acasă.

Două fete care cred în produse bune

Adela Bulic, jumătatea blondă a afacerii este, cum s-ar spune în Franţa atât de dragă fetelor, philosophe des crepes. Adică, este responsabilă cu marketing şi brand development. A ticluit meniul după ce a studiat reţetele de crepes bretonnes şi are grijă să înnoiască totul în funcţie de anotimp şi de preferinţele de moment. Georgiana Gheorghe, jumătatea brunetă, este creierul matematic al clatitariei: administrator şi responsabilă cu finanţele, achiziţiile, negocierile cu furnizorii, băncile. Niciuna n-a avut legătura cu bucătăria şi afacerile culinare înainte de asta. Şi amândouă mai au şi alte proiecte pe lângă Creperie d’Amour. Lucrează în comunicare, ceea ce le-a făcut mai uşoară munca de promovare. Nici nu cred că au nevoie, însă, de prea multă reclamă alta decât aceea a produselor pe care le vând.

Vorbesc fără modestie despre afacerea lor. Ele ştiu că este altfel, în sensul bun, faţă de tot ceea ce găseşti în parcuri sau pe stradă acum la noi. Este un brand pe care l-au creat şi vor să îl crească prin reţete autentice şi ingrediente bune. “Clătitele noastre sunt realizate din ingrediente 100% naturale şi mare parte din reţete sunt originale. Creperie d’Amour este gândită să aducă veselie, bunătăţi şi răsfăţ în locaţia în care se găseşte”, îmi spun cele două fete. Ele au vrut să dea o nouă faţă comerţului ambulat. Georgiana e părinte, are o fiică de 6 ani. Acesta a fost o motivaţie în plus pentru o afacere făcută responsabil. “Ca părinte, doresc să ofer copilului meu în plimbările prin parc o gustare delicioasă şi de calitate. Din păcate, în acest moment nu există multe alternative”, îmi spune Georgiană.

Un show cu maitre crepier la tine acasă

Sâmbăta şi dumininica locaţia e închisă. În cartierul business nu e nimeni la sfârşit de săptămână. Asta nu înseamă că afacerea stă. Fetele au avut ideea de a oferi “live crepes” la evenimente corporate sau petreceri private. “Mergem cu maitre crepier şi cu tot barul de clătite şi pregătim clătite pe loc, la alegere”, îmi spun fetele. Practic poţi avea o petrecere cu clătite la tine acasă sau la firmă, fără să fie nevoie să întorci niciuna în tigaie. Au doi angajaţi pricepuţi (un băiat şi o fată) care îţi ghicesc parcă gândurile când te prezinţi în faţa clatitariei. Eu am primit la sugestia lor un surplus de brânză în clătita pe care am ales-o. Delicioasă! Cu umplutură moale de mozzarella, măsline feliate şi oregano. Ceea ce mi-a plăcut a fost aluatul surprinzător de fin, deşi era aluat brun, făcut cu făină integrală.

De la cei doi angajaţi atenţi la ceea ce le place clienţilor a pornit şi ideea clătitelor cu ciocolată, banană şi biscuit; erau ingredientele cerute foarte des. Clatitarii cochete în toată ţara… Asta este una dintre dorinţele mari ale celor două fete. Ele vor să îşi dezvolte afacerea prin francize; speră ca în martie să poată anunţa oficial că încep această etapă. “Ne dorim ca în primul an să avem aproximativ 10 unităţi noi deschise în sistem de franciză”, îmi spune Georgiana; cerere există din multe oraşe mari: Timişoara, Braşov, Cluj, Craiova şi chiar şi în Bucureşti.

clatite 2Între timp au dat startul livrărilor, deocamdată doar pe străzile din apropiere: Dimitrie Pompeiu nr. 6-10 şi pe George Constantinescu.

Aşteaptă vremea bună pentru că vor să îi întâmpine pe clienţii din Pipera cu o mini terasă; 2 măsuţe cu scaune în curticica de lângă ei şi cu un meniu în care să fie şi îngheţată sau cidru.

Eu mi-aş dori să le găsesc în parcul în care mă plimb des cu bicicletă, la doi paşi de centru sau în drum spre casă. Ştiu sigur că mi-ar plăcea să adulmec mirosul de unt topit şi vanilie pe care îl emană clătităria lor.

Sursa: foodstory.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here