- Cu evlavie si decenta, atunci cind intram in biserica ne facem semnul Sfintei Cruci spunind rugaciunea : ” Intra-voi in casa Ta , indruma-ma-voi in biserica Ta cea sfinta , intru frica Ta , Doamne , povatuieste-ma pentru vrasmasii mei , indrepteaza inaintea Ta calea mea “.
- Mergem spre altar si ne inchinam mai intii icoanei expusa pe iconostas ( tetrapodul din dreapta ) unde de obicei este icoana Invierii si a patronului bisericii. Inchinindu-ne rostim o rugaciune legata de persoana Mintuitorului sau a sfintului patron al bisericii.
- Se trece apoi la icoana din stinga ( Axionita ) icoana Maicii Domnului. Aici se rosteste rugaciunea : ” Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine , nascatoare de Dumnezeu”.
- Mergem pe solee ( pragul din fata catapeteasmei ) , inchinindu-ne la icoanele de la catapeteasma , rostind in fata fiecareia rugaciuni specifice. Daca nu avem carti de rugaciuni ne putem ruga cu cuvintele noastre. Apoi ne retragem.
- Daca artunci cind intram in biserica este deja o slujba nu ne mai putem permite sa facem tot ritualul acesta ci ne inchinam discret alegindu-ne un loc de unde sa participam la sfânta slujba , urmind sa facem ritualul închinãrii dupã terminarea ei.
- In timpul slujbelor ne închinam de obicei cind se rostesc numele persoanelor Sfintei Treimi ( Tatãl , Fiul si Sfântul Duh ).
- Luminãrile se aprind la intrare.
- In biserica , de regula , barbatii stau in dreapta , femeile , in stânga. In Maramures femeile stau in spate. Deoarece astazi vin la slujba mai multe femei decât barbati ele stau in orice loc doresc.
- In cadrul Sfintelor slujbe îngenunchiem. La Sfânta Liturghie o facem de mai multe ori : In momentul citirii Sfintei Evanghelii , uneori atunci când se rosteste Crezul . Cind se iese cu cinstitele Daruri si cind preotul rosteste cuvintele : ” Luati mincati … ” iar corul cânta ” Pre Tine te lãudãm , pe Tine te binecuvintãm … “. La sfirsitul Sfintei Liturghii , cei pregatiti se impartasesc , ceilalti primesc anafora ( anafura ).
- Toti cei care participa la Sfinta Liturghie , sunt miruiti la sfirsitul slujbei cu untdelemn din candela de la icoana Mintuitorului.
- Nu se fac parastase Duminica ci numai simbata. Se pot face parastase in orice simbata din an.
Cum ne adresam reprezentantilor bisericii?
- Preotului si diaconului casatoriti li se spune : ” Prea cucernice parinte ” ” Cucernice parinte ” ” Parinte “
- Calugarilor , care se gasesec in minasitri sau la catedralele episcopale , uneori si prin parohii , li se spune : ” Prea cuvioase parinte ” ” Cuvioase parinte ” ” Parinte ” -Episcopului ne adresam cu apelativul ” Prea sfinte parinte “.
- Arhiepiscopului si mitropolitului li se spune : ” Inalt Prea Sfintite Parinte “. Avem arhiepiscpoi la : Galati , Constanta , Suceava , Cluj , Tirgoviste. Avem mitropliti la : Iasi , Sibiu , Craiova , Timisoara.
- Patriarhului Romaniei ne adresam cu apelativul: ” Prea Fericite Parinte Patriarh “.
Sursa: adventurekids.ro