Busuiocul si Spiritualitatea

Busuiocul si amintirile cu Sfanta Parascheva

0
108
Stiri Mondene- busuiocul
Stiri Mondene- busuiocul

Busuiocul si amintirile cu Sfanta Parascheva

Busuiocul- Aceasta planta  atat de frumos mirositoare, imi aduce aminte de pelerinajele de la Sfanta Parascheva. Acolo, fiecare pelerin tinea in maini un buchet de busuioc si sarbatoarea era incununata astfel, de multa evlavie. Sfanta Parascheva era atinsa cu busuioc de catre credinciosi intr-o mare ardoare de credinta, evlavie si smerenie. Simbolul busuiocului era ca sfintenia trecea de la moastele Sfintei, in florile inmiresmate si nimeni nu se mira de ce si cum s-a intamplat acest lucru. Totul curgea firesc, pelerinajul fiind prilej de intalnire cu sfintenia si cu multimea de evlaviosi care stateau la rand.

Daca mi s-a parut busuiocul vreodata a fi o planta miraculoasa? Da, intotdeauna am avut sentimentul acesta. Chiar de multe ori copil fiind,  cand venea parintele sa sfinteasca casa, nu ar  fi fost totul intreg si complet fara manunchiul de busuioc inmiresmat. Si totul intra deodata in alta dimensiune. In dimensiunea lucrurilor nestricacioase, a copilariei binecuvantate de Dumnezeu si de parintele care ne stropea cu apa sfintita.

Busuiocul si vechimea lui

Busuiocul este cunoscut inca din antichitate, este o planta foarte apreciata de egipteni si considerata sfanta in India. Primele buchete au fost descoperite in piramidele egiptene. O planta aromata si parfumata, busuiocul este utilizat in bucatariile din intreaga lume drept condiment pentru carne, pentru diverse feluri de mancare si sosuri.

Medicina traditionala il utilizeaza ca un remediu pentru gastrita cronica si durerile de stomac. Farmacologic acesta este un bun sedativ, diuretic si antiseptic.

Uleiul esential de busuioc este recomandat in tratamentul afectiunilor gastro-intestinale si renale, bronsitelor si febrei.

La italieni si la romani, busuiocul este considerat iarba dragostei si a fertilitatii. De asemenea stim ca busuiocul este si a fost folosit in ritualuri si serbari , fiindu-i dedicat si sarbatori in cinstea lui. La noi, la crestin-ortodocsi, busuiocul este folosit  ca planta sacra, la Agheazma Mare, pentru sfintirea locurilor si alungarea Necuratului.

Ceaiul din frunze de busuioc este recomandat pentru cei care sufera de insomnie si pentru dureri de burta. De asemenea si intepaturile insectelor pot fi tratate cu frunze de busuioc.

Beneficii ale busuiocului si modalitati de utilizare:

Ceai. Infuzia se prepara din 1 – 2 linguri de frunze de busuioc, maruntite, fierte in 250 ml de apa. Se recomanda un consum de pana la 2 – 3 cani pe zi. Totodata este indicat sa se bea o cana dupa fiecare masa.

Ceaiul de busuioc trateaza distensia (stare patologica constand in intinderea sau umflarea excesiva a unor organe) si colicile intestinale, ulcerul gastric, anorexia, infectiile urinare si diareea.

 Ionela Moldovanu