Butoiul. Știați că…

0
147

imageResizeButoiul este un vas de mare capacitate, făcut din doage de lemn fixate cu cercuri metalice, mai larg la mijloc decât la capete, folosit pentru păstrarea diferitelor lichide, în special a vinului, a murăturilor etc. În funcție de dimensiuni, se mai numește bute, budană sau poloboc.

Butoaiele s-au folosit din cele mai vechi timpuri, istoria consemnând că Diogene din Sinope, filozof grec care a trăit în secolul al III-lea î.Hr., rămas la un moment dat fără casă, și-a improvizat o locuință într-un butoi.

La confecționarea butoiului, se fac mai întâi doagele care sunt niște scânduri mai înguste la capete și mai late la mijloc. Această formă permite să fie strânse cu cercurile. Apoi, doagele se încheie la un capăt al butoiului și se strâng cu 2-3 cercuri. În interiorul butoiului se face focul (se focărește), pentru ca doagele să poată fi curbate la cald. După aceea, se confecționează și se asamblează fundurile, se taie gardina (un șănțuleț făcut la capetele din interior ale doagelor unui butoi, în care se fixează fundul sau capacul), vrana (o gaură rotundă sau dreptunghiulară făcută la butoaiele înfundate, pentru a putea introduce sau scoate vinul, murăturile etc.) și se bate un cep (un dop de lemn, de formă tronconică, cu care se astupă gaura butoiului).

Un un meșter care confecționează butoaie se numește dogar. Spre deosebire de metoda actuală, când doagele sunt confecționate din scânduri plane, care se curbează ulterior, în dogăria tradițională doagele se confecționau curbate, fiind cioplite dintr-un lemn mai gros, numai din bardă, respectându-se fibra lemnului.

Deoarece vinul este un produs la care folosirea de arome sau de extracte este interzisă, singura aromatizare acceptată fiind cea datorată contactului vinului cu lemnul de stejar al butoaielor în care se păstrează. Prin distilarea anumitor soiuri de vin și păstrarea produsului respectiv în butoaie de stejar se obține o băutură alcoolică tare, coniacul.

Tot în butoaie de stejar se păstrează la învechit palinca, pentru a se obține o culoare galbenă sau galben-aurie.

Băutura alcoolică de tip rachiu, distilată din cidru de mere și de pere, denumită Calvados, se lasă la învechit numai în butoaie din lemn de gorun sau de castan.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here