Caietele eminesciene, expuse publicului

0
108

Renumitele Caiete eminesciene vor fi expuse la Muzeul ‘Mihai Eminescu’ din Parcul Copou, au declarat, luni, reprezentanții Muzeului Literaturii Române, filiala Iași.

c238x128_Caiete_eminescieneDan Lungu, managerul MLR Iași, susține că odată cu renovarea muzeului și reorganizarea expoziției de bază, s-a hotărât amenajarea unei biblioteci unde se vor găsi cele 62 de volume de manuscrise eminesciene fotocopiate, pe care doritorii le pot răsfoi liber. Volumele conțin poezii celebre, variante, scrisori, însemnări disparate, traduceri, articole, pagini de jurnal.

Colecția de fotocopii după manuscrisele eminesciene se află în patrimoniul Muzeului Literaturii Române Iași din anul 1988, atunci când specialiști din Iași și Botoșani au dus la bun sfârșit misiunea de a copia și de a pune la dispoziția publicului binecunoscutele Caiete Eminescu. Cele 62 de volume au fost realizate după microfilmele manuscriselor, așa cum povestește eminescologul Valentin Coșereanu în cartea sa — ‘Aventura manuscriselor eminesciene’.

“Inițiativa acestei întreprinderi a avut-o filozoful Constantin Noica, într-o prelecțiune ținută la Casa Pogor în anul 1977. Tot Constantin Noica, cel care l-a numit pe Eminescu ‘omul deplin al culturii românești’, a realizat importanța acestor Caiete pentru cultura română, comparându-le cu cele ale lui Leonardo da Vinci sau ale lui Paul Valéry. Povestea manuscriselor eminesciene reprezintă un episod important în istoria literaturii române. În anul 1883, după ce Mihai Eminescu se îmbolnăvește, Titu Maiorescu ia în păstrare lada cu manuscrise a poetului. La începutul anului 1884 iese din tipar prima ediție a poeziilor lui Eminescu, îngrijită și alcătuită de T. Maiorescu, ce poate fi, de asemenea, admirată la Muzeul ‘Mihai Eminescu’ din Iași’, a spus Dan Lungu.

Conform acestuia, Titu Maiorescu a predat, în 1902, Academiei Române manuscrisele eminesciene și ține un discurs prin care subliniază importanța lor, precum și a misiunii de fi păstrate și valorificate. Acest lucru se datorează lui Perpessicius, care din 1939 începe publicarea ediției critice a operei lui Eminescu. Munca de descifrare și tipărire a manuscriselor eminesciene este continuată, după Perpessicius, de alte colective de cercetători, conduse de Petru Creția, de Dumitru Vatamaniuc și alții.

Cele 16 volume au fost publicate mai întâi la Editura Fundațiilor Regale, apoi la Editura Bibliotecii Academiei Române. Ultimul volum din planul conceput de Perpessicius a fost publicat în anul 1993, iar în 1994 apare al XVII-lea volum, o Addenda.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here