Caisele, un remediu dulce de vară

0
275

caiselePrin aroma pe care o au, caisele ne duc cu gândul la un deşert natural şi răcoritor într-o zi toridă de vară. Însă, nu toţi cunosc adevăratele efecte terapeutice pe care acestea le au asupra organismului. Pe cât sunt de dulci şi aromate, pe atât sunt de bogate în vitamine şi minerale, ajutându-ne să ne menţinem în formă.

Dacă în trecut chinezii foloseau caisele ca tratament de înfrumuseţare sau de prelungire a vieţii. Astăzi s-au găsit şi numeroase alte întrebuinţări terapeutice care au, de cele mai multe ori, rezultate miraculoase. Fiind o sursă abundentă de vitamina A, C, B şi beta-caroten, caisele îmbunătăţesc vederea şi ajută la regenerarea ţesuturilor şi a nervilor.

Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate în cazurile severe de anemie. Sunt folosite atât pentru întărirea dinţilor, cât şi a sistemului osos. Ca un adevărat izvor de vitamine, caisele ajută la tonifierea ficatului, stomacului şi a inimii. Contribuie la refacerea unor ţesuturi importante ale acestor organe.

Caisele – luptă împotriva infecțiilor sau bacteriilor

Luptând împotriva infecţiilor sau bacteriilor, caisele au efecte laxative datorită conţinutului lor de celuloză şi pectină. Aceste fructe dispun de amigdalina, binecunoscută vitamina B17, care joacă un rol important în lupta cu diverse boli incurabile, precum cancerul.

Pentru o reuşită în cazul tratării anumitor afecţiuni, este necesară o cură cu caise. Aceasta are un efect revitalizant şi curativ, dar reprezintă şi o etapă importantă în dietele de slăbit. În cazul adoptării unei asemenea cure, fructele trebuie consumate cu aproximativ o oră înainte de masă sau chiar între mese pentru că acestea să fie uşor asimilate.

Beneficii multiple

Caisele sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le oferă cu fiecare folosire a lor în alimentaţia noastră.

O adevărată cură cu aceste fructe ajută la tratarea mai multor afecţiuni, astfel:

  • elimină toxinele din organism;
  • controlează digestia;
  • înlătura constipaţia;
  • luptă împotriva infecţiilor;
  • combat astenia şi stările depresive;
  • stopează pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor;
  • tratează insomnia;
  • influenţează creşterea cantităţii de hemoglobină.

În cazul în care aveţi un stomac sensibil, curăţaţi coaja caisei înainte de consumare. Este indicat că femeile însărcinate să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A.

Indicații terapeutice

În tratarea diverselor afecţiuni sunt folosite atât fructul că atare, cât şi sâmburii şi florile. Fructul, sau mai bine zis miezul acestuia, conţine vitamina B17. Este o vitamină ce ajută organismul să lupte împotriva cancerului, contribuind la distrugerea celulelor cancerigene.

Sâmburele caisei, bogat în acizi graşi (acid olei, acid linoleic) şi proteine, este din ce în ce mai folosit în producerea de ulei. Acesta este utilizat în industria cosmetică, la prepararea de produse pentru hrănirea şi revitalizarea tenului.

Pe de altă parte, sâmburii sunt folosiţi la tratarea problemelor respiratorii grave: astm, bronşită sau tuşe. Florile de cais sunt şi ele folosite în industria cosmetică, în special la fabricarea produselor pentru tenul uscat şi ridat.

Alte modalități de întrebuințare

Pe lângă utilizarea efectivă a fructului, se apelează şi la metode de prelucrare a caiselor, cum ar fi extragerea uleiului din sâmburi sau obţinerea sucului natural. Ambele au întrebuinţări terapeutice asupra organismului.

Sucul natural de caise are două indicaţii terapeutice importante. Pe de o parte, reprezintă un remediu eficient în tratarea febrei. Pe de altă parte, ajută la vindecarea unor boli de piele sau arsuri la nivelul epidermei.

Uleiul de caise este folosit atât pentru masaj, cât şi în aromaterapie, întrucât calmează pielea şi oferă o stare de bine psihicului. Datorită compoziţiei lor, caisele pot fi mâncate şi de bebeluşi mai mari de 8 luni. Un singur fruct de cais furnizează jumătate din necesarul zilnic de provitamină A.

Consumați sirop de caise!

caisele

Consultant: Ion Viorica, medic medicină de familie

Andreea Clucerescu