Călătoria căpitanului Cook în Pacificul de Sud

0
269

expedițiePrima expediție de explorare pe care căpitanul James Cook a făcut-o în emisfera sudică a fost considerată un succes uriaș, așa că i s-a încredințat conducerea unei a doua călătorii.

De data asta, el trebuia să ia două corăbii, Resolution și Adventure, pentru a descoperi nemaivăzutul continent sudic, Terra Incognita (Teritoriul Necunoscut) sau Terra Australis (Continentul Sudic), despre care se credea din anumite motive că ar umple zona ocupată de fapt de Pacificul de Sud.

Din punctul de vedere al principalului ei scop, această călătorie a fost nesatisfăcătoare.

Între 1772 și 1775, Cook și-a dus corăbiile în zigzag prin Pacificul de Sud ajungând până la 71 de grade sud.

Era o latitudine suprinzător de îndepărtată pentru atinsă.

Cook a văzut gheața plutind, dar niciun continent; nu a navigat suficient de departe ca să vadă Antarctica. Coasta Antarcticii la sud de Oceanul Indian se află chiar lângă Cercul Polar Antarctic, puțin peste 66 de grade sudice.

Cook – foarte aproape de a descoperi Antarctica

Cu toate astea, navigând atât de departe spre sud și și-a pus serios corăbiile în pericol din cauza gheții plutitoare.

S-a îndreptat spre Insula Paștelui, reușind pentru prima dată să-i stabilească corect poziția geografică. A descoperit mai multe insule necunoscute anterior, inclusiv Noua Caledonie.

Întorcându-se acasă, Cook a traversat Atlanticul de Sud la o latitudine mare și a descoperit că nici acolo nu se afla nici un continent.

Expediție de explorare incredibilă – la scară epică

În această călătorie, corăbiile lui Cook au parcurs echivalentul a de trei ori circumferința globului și au reprezentat grafic Pacificul, redesenând efectiv harta lumii. Și pe această hartă nu exista nici un mare continent sudic.

Realizările căpitanului Cook au fost cu fost cu siguranță subapreciate și insuficient răsplătite în timpul vieții sale. Călătoriile sale au adus un volum uimitor de informații despre geografia oceanelor Pacific și Atlantic de Sud. El s-a întors în Britania cu descrieri detaliate și hărți întocmite cu acuratețe.

Întreaga Europă vorbea de faptele sale și toți erau foarte entuziasmați de noua lume exotică ce se deschidea dintr-o dată. Descoperirile lui Cook arătau clar că în Oceanul Pacific nu exista un continent mare, că Pacificul era practic lipsit de uscat cu excepția sutelor de insulițe împrăștiate pe suprafața lui ca stelele pe cerul nopții.

Orice “Teritoriu Necunoscut” mare care ar fi putut exista – dacă ar fi existat totuși – trebuia să se afle la latitudini foarte mari, dincolo de 71 de grade latitudine sudică. Cook a pregătit terenul pentru descoperirea, mai târziu, a unei Antarctici mai mici.

Descoperiri care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here