Câmpul magnetic al Căii Lactee în imagini “hipnotice”

0
194

Oamenii de știință de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au fost primii care au pus bazele unei hărți care reliefează câmpul magnetic al Căii Lactee într-o serie de imagini “hipnotice”, informează Mediafax.

caleaAceste imagini, care, potrivit cercetătorilor de la ESA, ar putea să rivalizeze cu unele dintre tablourile spectaculoase pictate de Vincent van Gogh, sunt primele din lume care dezvăluie forma câmpului magnetic care înconjoară galaxia noastră, informează  http://www.dailymail.co.uk .

Oamenii de ştiinţă  intenționează ca noua hartă să poată să îi ajute să înţeleagă mai bine felul în care arăta Universul la scurt timp după Big Bang.

˶Pentru a crea aceste imagini spectaculoase, telescopul spaţial Planck a monitorizat cerul timp de peste 1.500 de zile, urmărind direcţiile în care se îndreptau razele luminoase din Calea Lactee. Deşi oamenii de ştiinţă nu pot să vadă câmpurile magnetice în mod direct, ei pot să “vizualizeze” felul în care acestea modifică razele luminoase reflectate de micile particule de praf cosmic aflate în galaxie˝, mai precizează cei de la Mediafax.

Aceste câmpuri pot să vibreze în toate direcțiile, dar dacă acestea vibrează în anumite direcții astronomii ne spun că lumina este “polarizată”.

Astronomii pot să studieze procesele fizice care produc polarizarea, inclusiv magnetismul, aspect ce pot fi posibile cu ajutorul polarizării unei raze luminoase.

Atunci când particulele de praf nu sunt simetrice, cea mai mare parte din acea lumină vibrează în paralel cu cea mai lungă dintre axele particulei, producând o lumină polarizată. Dacă orientările întregului nor de praf cosmic sunt aleatorii, nicio polarizare netă nu va fi detectat, opinează specialiștii în domeniu.

Particulele de praf cosmic sunt foarte reci, dar cu toate acestea ele emit lumină,  dar pe lungimi de undă extreme – dincolo de microundele în infraroşu de la capătul spectrului.

Viteza cu care se învârt aceste particule de praf cosmic este foarte mare, de câteva zeci de milioane de ori pe secundă. Aceste evenimente au loc în urma coliziunii lor cu fotonii și atomii care călătoresc cu viteze mari prin spaţiu.

Având în atenție faptul că norii interstelari din Calea Lactee sunt pătrunşi de câmpurile magnetice, particulele de praf care se învârt în jurul propriilor axe se aliniază în direcţia câmpului magnetic respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here