Noua metodă de măsurare a câmpului magnetic a pământului

Măsurarea câmpului magnetic a pământului se face prin transmiterea  pulsațiilor

0
33
asoka-terra&m-Măsurarea câmpului magnetic
asoka-terra&m-Măsurarea câmpului magnetic

Măsurarea câmpului magnetic a pământului se face prin transmiterea  pulsațiilor

Măsurarea câmpului magnetic- De multe ori ne-am pus întrebări despre  enigmele planetei Pământ ca oameni obișnuiți  ce suntem, dar și ca chiriași ai acestei planete.  Cu toții am auzit de teoria fizică a lui Einstein, dar și de  afirmația lui Galileo Galilei, cum că pământul este rotund, fapt pentru care a și fost ars pe rug. Aceasta s-a întâmplat deoarece pe atunci oamenii de știință nu aveau dovezi că pământul este rotund, majoritatea crezând că el este plat. Nemavorbind că și în zilele noastre o parte a oamenilor cred și acum că pământul este plat. Un alt filozof care a făcut această afirmație, este Aristotel  care a furnizat probe empirice pentru forma sferică  a pământului.

Curiozități despre Terra:

  • Vârsta Pământului este de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Cea mai veche rocă de pe „Planeta Albastră” se află pe coasta Golfului Hudson, în Quebec. Aceasta are o vârstă de 4,24 de miliarde de ani;
  • Odată la fiecare 200.000 – 300.000 de ani, Pământul își schimbă polii magnetici. Procesul poate dura de la câteva sute, la câteva mii de ani;
  • Gravitația nu este uniformă pe toată suprafața Pământului;
  • Conform măsurătorilor, Luna se îndepărtează constant de Terra cu patru centimetri.

Măsurarea- Cercetătorii din Canada, SUA şi Europa au dezvoltat o nouă metodă de măsurare a câmpului magnetic al Pământului. Aceasta se face  prin transmiterea pulsaţiilor de pe pământ către un strat de atomi de sodiu amplasat la 100 de kilometri deasupra planetei.

Tehnica umple un gol privind măsurarea realizată la suprafaţa Pământului şi cele realizate la o altitudine mult mai mare de către sateliţii din orbită, scrie Phys.

Măsurarea câmpului magnetic la o altitudine neexplorată

„Tehnica măsoară atât forţa câmpului magnetic la o altitudine neexplorată până acum şi ne va furniza informaţii despre aspectele meteorologice din spaţiu. La o astfel de altitudine, câmpul magnetic este influenţat puternic de  furtunile solare sau curenţii electrici din ionosferă”.

Atomii de sodiu

Atomii de sodiu se acumulează continuu în mezosferă în urma vaporizării meteoriţilor. Cercetătorii din cadrul  Observatorului European Austral şi cei ai Universităţii Mainz au utilizat un laser aflat la sol. Acesta este folosit  pentru a stimula stratul atomilor de sodiu şi  a monitoriza lumina pe care o emit ca răspuns.

Atomii de sodiu stimulaţi încep să se învârtă în prezenţa câmpului magnetic. Putem observa acest lucru prin fluctuaţiile perioadice ale luminii  prin intermediul căreia putem determina forţa câmpului magnetic”, a declarat Hickson.

 Ionela Moldovanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here