Când dăruitorul contează mai mult decât darul

Darul văduvei dat la Templu

0
236
Darul văduvei
Darul văduvei

Darul văduvei dat la Templu

Darul văduvei -În antiteză cu osândita cucernicie fățarnică a cărturarilor, Mântuitorul descrie în Evanghelia după Marcu (cap. 12, v 41-44) darul sincer al unei văduve, la Templu. Relatarea se bazează pe semnalarea opoziției dintre credința fățarnică și cea sinceră. Iisus, care încă se afla în Templu, îi observă pe cei ce aruncă daruri în „cutia” care se afla în curtea interioară a templului, curtea femeilor. Această vistierie a Templului este formată din 13 chivote, care aveau partea de sus, pe unde se aruncau daruri, în formă de pâlnie.

O văduvă  a adus „doi bănuți, adică un codrant”

Cei ce puneau, arătau banii pe care îi dăruiau preotului slujitor, care controla autenticitatea monezii. Striga valoarea și scopul sumei și apoi arunca banul în cutia respectivă. Între cei ce dăruiau, Iisus a deosebit o văduvă care a adus „doi bănuți, adică un codrant”. „Lepto” este denumirea grecească pentru cea mai mică monedă iudaică de aramă. Este semnificativ faptul că Marcu explică cititorilor săi că cei doi bănuți echivalează cu un „codrant” roman. „Quadrans” este ¼ din assarios sau 1/40 dintr-un dinar, pentru că dinarul avea 10 assari.

Iisus le explică ucenicilor Săi că acea văduvă a dăruit „mai mult decât toți”

Deoarece, în timp ce toți au dăruit din prisosul lor, ea a dat din strictul necesar, tot ceea ce avea, „toată avuția ei”. Ca un cunoscător al inimilor, Iisus spune că darul acelei femei era toată averea ei. Prin „mai mult decât toți” nu a exprimat o analogie matematică. Nu valoarea a măsurat-o, ci intenția. Pentru că darul cel mai bineplăcut lui Dumnezeu nu este cel ce se săvârșește fără durere în ceea ce privește întregul averii. Ci cel care aduce cu sine o privare a celui care dăuiește. Importanță are dăruitorul și nu darul, elementul duhovnicesc și interior, și nu evenimentul material. Gradul jertfirii de sine, și nu cantitatea contribuției.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here