Când dormim în locuri străine creierul nostru e în alertă

0
193

smartphone-somnFenomenul, pe care cercetătorii l-au numit “efectul primei nopţi”, care apare atunci când cineva doarme într-un mediu străin, nu reprezintă o noutate, dar până de curând mecanismul care îl declanșa reprezenta un mister.

Un studiu recent, publicat în “Current Biology”, relevă faptul că acest fenomen este strâns legat de o funcţie a creierului care ne menţine într-o stare de alertă în faţa unui potenţial pericol, relatează IFLScience.

De altfel, savanții au demonstrat deja că la unele păsări şi mamifere marine, somnul apare într-o singură emisferă cerebrală, în timp ce a doua emisferă rămâne în stare de veghe. Explicația derivă din instinctul de supravieţuire, unele păsări dormind în acest mod când se află în situaţii care presupun un risc pentru siguranța lor, cum ar fi cele când sunt la marginea unui grup. Atunci somnul emisferic le poate ajuta să fie în alertă pentru a se feri de potențialii prădători.

Inspirându-se din natură, oamenii de știință au emis ipoteza că acelaşi mecanism are loc şi în cazul oamenilor care schimbă mediul în care dorm. Atunci când o persoană nu este pe deplin convinsă că se află în siguranţă în timpul somnului, un sistem intern de alertă îşi face apariţia.

Se știe că unele zone din emisfera stângă sunt asociate cu procesarea limbajului iar altele din emisfera dreaptă coordonează informaţia spaţială sau mediul înconjurător. Astfel, cu ajutorul unor metode moderne de măsurare a undelor cerebrale, s-a constatat că în prima noapte de somn într-un mediu străin, emisfera stângă a participanţilor la studiu înregistra valori diferite, iar somnul lor era superficial în emisfera respectivă. În cea de-a doua noapte petrecută în aceeaşi locaţie, toţi participanţii au avut un somn profund.

Pentru dovezi suplimentare privind starea de alertă a uneia dintre emisfere, participanţilor li s-a cerut să mişte uşor mâna dacă aud un zgomot provocat intenţionat. Persoanele studiate au reacţionat rapid la stimulii auditivi neobişnuiţi, în timp ce sunetele normale nu i-au trezit.

În concluzie, asimetria activităţii din cele două emisfere cerebrale, care are loc în prima noapte de somn într-un loc nefamiliar, acţionează ca un sistem alarmă, menit să ne protejeze de eventualele pericole.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here