Hollywood Reporter: Noul film al lui Corneliu Porumboiu, “aproape extraordinar”

0
86
"Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism - Corneliu PorumboiuNoul film de lungmetraj semnat de regizorul Corneliu Porumboiu va diviza probabil şi mai mult publicul decât precedentele sale două filme, însă “Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, un film “aproape extraordinar”, ar trebui totuşi să se dovedească atrăgător pentru festivaluri şi cinefili, comentează publicația Hollywood Reporter.

Proiectat în premieră mondială în competiţia Festivalului de Film de la Locarno (7-17 august), “Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” spune povestea unui regizor de film care începe o aventură cu o actriţă într-un rol secundar.  Apoi decide să scrie în ultimul moment o scenă nud pentru ea.

În acest al treilea lungmetraj al său, Corneliu Porumboiu “ia din nou o premisă aparent stereotipică; începe cu atenţie să o răstoarne prin logică, umor absurd şi consumarea a numeroase ţigări”.

Debutul regizorului, “A fost sau n-a fost?” a fost premiat cu Camera d’Or la Cannes, şi al doilea său film, “Poliţist, adjectiv”, “investigau cuvintele şi sensurile”. Cel mai nou lungmetraj “explorează în schimb gramatica filmului”; “cadrele lungi, aproape imobile – marcă înregistrată a cineastului – sunt împinse la o nouă extremă”. Intregul proiect de 89 de minute are mai puţin de 20 de cadre, mai scrie Hollywood Reporter.

Publicaţia subliniază că filmul, cu al său titlu absurd, va diviza probabil şi mai mult publicul decât precedentele lungmetraje ale lui Porumboiu. Un film “aproape extraordinar”. “Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism” ar trebui totuşi să fie atrăgător pentru “festivaluri şi cinefilii familiari cu Noul Val din România sau atraşi de subiectul centrat pe film şi de execuţia riguroasă”, scriu criticii de film.

Potrivit Hollywood Reporter, creația lui Porumboiu este unul din puţinele filme de la Locarno turnate şi proiectate pe peliculă de 35 mm. El se înscrie, tehnic, în linia altor producţii româneşti recente.

Filmul îi are în distribuţie pe Bogdan Dumitrache, Diana Avrămuţ, Mihaela Sîrbu şi Alexandru Papadopol, transmite Agerpres, citând publicația.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here