Când și cum a fost inventat alfabetul

0
599

alfabet antichitate

Înainte de apariția alfabetului, scrierea consta în pictograme sau semne silabice, fiecare reprezentând o silabă diferită, dar cum limbajul foloseşte sute de silabe diferite, era o adevărată performață memorarea acestor semne. Așadar, sistemul era greoi și rezervat doar celor aleși.

Lingviștii consideră că toate alfabetele pe care le-a avut de-a lungul timpului omenirea provin dintr-un alfabet inițial, considerat părintele tuturor, care ar fi apărut în jurul anului 1.700 î.Hh. la popoarele vorbitoare de limbă semită din Siria şi Palestina.

Potrivit Reader’s Digest, marea descoperire s-a petrecut atunci când oamenii şi-au dat seama că silabele sunt alcătuite dintr-un număr relativ mic de sunete elementare.

Cum majoritatea limbilor nu au mai mult de 20-30 astfel de sunete, sistemul alfabetic bazându-se pe folosirea unui simbol pentru fiecare sunet, efectul a fost unul remarcabil. Numele date acestor simboluri au fost cele ale obiectelor care le-au inspirat.

Vocale de la greci

La 1.050 î.Hh., poporul fenician utiliza un alfabet de 22 de litere. Fenicienii erau un punct nodal al negoţului, ce se întindea spre nord şi vest până în Grecia, spre sud până în Egipt şi spre est până în Mesopotamia. Acest alfabet a fost introdus în Europa de către greci, care i-au adăugat un set complet de vocale.

De altfel, toate alfabetele europene derivă din alfabetul grec. O versiune a lui a fost adusă în Europa de Est sub forma literelor chirilicei, iar o alta a dat scrierea latină. Inscripţiile latineşti încep să apară abia din secolul VII î.Hh.

Scrisul și cititul

Adoptarea alfabetului a făcut cititul şi scrisul accesibile unui număr mai mare de indivizi. Cuneiformele şi hieroglifele erau domeniul unor scribi extrem de instruiţi.

Odată cu alfabetul, a apărut o clasă mai largă de indivizi cultivaţi, lozincile de alegeri de pe zidurile din Pompei demonstrând cât de departe ajunsese alfabetizarea la începutul erei creştine.

Misterele textelor antice

Experţii au avut succese mari în descifrarea scrierilor antice, însă unele rămân încă un mister. Printre acestea se numără scrierea de 300 de semne folosită de poporul din valea Indului în urmă cu 4.000 de ani, dar şi scrierea cunoscută drept Lineara A, folosită în Creta în perioada 3.000- 1.100 î.Hh.

Mayaşii din America Centrală foloseau în anii 250 d.Hh. o scriere complexă de aproximativ 850 de semne picturale. Cum există multe legături între aceste semne şi dialectele descinse din maya, se poate spune că deși nu s-a reușit încă descifrarea lor, se fac progrese rapide în această direcție.

Angelina Petra

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here