Cântăreaţa Eva Kiss: „Am o familie frumoasă, am trăit pentru ea şi pentru muzică”

2
4676

Eva-Kiss_PORTRET-3Loreta Popa

Când te gândești la interpreta de muzică uşoară Eva Kiss inevitabil spui educaţie, bun simţ, iubire şi respect. În nebunia vremurilor pe care o trăim, există totuşi oameni care reuşesc să-şi păstreze valorile cu multă demnitate. Din 1990, Eva Kiss trăieşte în Danemarca. O viață normală, simplă, în deplină armonie, cântă și se simte împlinită. S-a adaptat, a reuşit să înveţe limba ţării de adopţie, a început să includă în repertoriul său artistic  şlagăre daneze şi chiar a cântat de două ori în faţa Familiei Regale, ceea ce cu siguranță nu este puțin lucru.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”][fblike url=”http://bit.ly/1dtDXIU” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”] Eva Kiss și soțul ei, Radu Constantin,  au deschis un studio de înregistrări, au editat trei compact-discuri, au fost invitați în diverse emisiuni ale posturilor de televiziune şi de radio, au participat la concerte de binefacere. Și de fiecare dată când un român se rătăcește prin Danemarca pașii acestuia se îndreaptă inevitabil spre casa lor. Piesele sale „Tăcutele iubiri”, „Puterea dragostei” sau „Anotimpul speranţelor” sunt cântate și astăzi.

Frumoasă, distinsă, aceeaşi voce caldă, plăcută, Eva Kiss şi-a lansat acum doi ani la Teatrul Constantin Tănase, unde a și fost angajată o vreme, primul său CD apărut în România, „Amintiri”, cu sprijinul Electrecord. Interpreta a reușit să-și păstreze prospețimea și căldura datorită familiei.

Vă mai amintiţi momentul debutului?

Când aveam 7 ani, tata a murit, iar atunci mama, fiind singură cu patru copii, s-a mutat la Târgu Mureș, dar a fost ajutată de partid să facă asta. Acolo am copilărit, am început să cânt la Casa de Cultură a Sindicatelor, m-am dus la fel de fel de concursuri. Când am participat la «Dialog la distanță» aveam 13 ani. Am fost nevoită să schimb versurile piesei, pentru că undeva în text apărea că ceream să fiu sărutată, iar la 13 ani nu se putea. Așa că am avut emoții și m-am încurcat. Visul meu să-l întâlnesc pe Ion Besoiu, că el prezenta.

Eva_Kiss_9437_686efe7b2bCând am văzut că am pierdut nici nu m-a mai interesat de el, eram prea tristă. Sunt amintiri frumoase. De la cine puteam să învăț învățam. Dacă primeam sfaturi și vedeam că sunt bune evident că le urmam. Margareta Pâslaru a fost pentru mine un etalon de seriozitate. Când am apărut în 1973, la festivalul de la Mamaia, ea a fost o bună colegă, mi-a spus ce și cum să fac. Niciodată pe un ton superior, ci simplu. Am colaborat mult împreună și chiar mi-a încredințat o piesă pe care o cânt de fiecare dată cu drag. Sunt mândră și onorată de această încredere pe care o are în mine.

EVA-KISS-la-lansarea-QUICK-BODYFORMSimplu spectator la spectacolele pe care le susţineţi, nu poţi să nu fii martor tăcut al iubirii cu care soţul dumneavoastră vă învăluie, dar și bucuria cu care, pe scenă fiind, i-o înapoiaţi. Nu poți decât să te bucuri că încă există atât de multă dragoste, respect unul faţă de celălalt, încredere şi ajutor reciproc. Care să fie secretul unei căsnicii atât de îndelungate?

Facem totul împreună: cântăm împreună, gătim împreună, facem curăţenie, spălam şi călcăm împreună, facem cumpărături împreună, ne distram împreună. Dacă după aproape 31 ani de căsătorie ajungi să faci aceste lucruri fără să te plictiseşti unul de celălat, atunci cred că aici este secretul. Sunt foarte răsfățată de soartă pentru că soțul meu lucrează în aceeași branșă, dar uneori îmi pare rău pentru că el face toată munca, dar rămâne în umbră și mă promovează pe mine.

Cântă la două chitări, clasic și electronic, shadows, care se pare că e la modă acum, a învățat să cânte la clape, ca să mă acompanieze. Cunoaște trompeta, dar și muzicuța, are o voce superbă. Pentru vocea lui m-am îndrăgostit de el. Orchestrează. E prea modest după părerea mea. Cred că într-adevăr talentul a trecut și la generațiile mai tinere, căci Alexandra, fiica noastră, cântă la vioară. Merge și cu noi la concerte, dar numai când are timp. Are și o voce cristalină și cântă foarte frumos. Fiica mea mai mare, Eva Kiss, a cântat în România. A păstrat numele, dar a renunțat, pentru că i s-a părut că meseria nu e sigură, așa că acum e stilistă. Am o familie frumoasă, am trăit pentru ea şi pentru muzică.

Aţi plecat din ţară imediat după revoluţie, spectatorii v-au simţit lipsa instantaneu am putea spune. Care a fost motivul plecării dumneavoastră?

Pentru că avea o limbă ascuțită, cu accente ironice, iar înainte de revoluţie nu prea aveai voie să spui ce gândești cu voce tare, soțul meu a fost sfătuit că ar fi mai bine să plece peste graniţă. A plecat și s-a oprit la Copenhaga. Am rămas acasă cu fata cea mare, Eva, iar pe a doua, Alexandra, am născut-o după ce el a plecat, în mai. Am vrut să o duc până pe 13, pentru că nouă acest număr ne poartă noroc (într-o zi de vineri, 13, ne-am căsătorit, soțul e născut pe 13), dar ea a venit pe 10.

Eva-Kiss-si-Radu-Constantin_fotoAstfel că imediat după revoluție, 26 ianuarie 1990, am părăsit România, împreună cu cele două fete, Eva şi Alexandra, spre o ţară despre care nu ştiam multe. Drumul a fost cu peripeţii şi eram destul de neliniştită de acel nou capitol din viaţa mea. Nu ştiam ce-mi rezervă viitorul, ce vom face şi cum ne vom descurca! Ştiam doar că îmi urmez soţul, fără de care nu-mi imaginam viaţa.

Aveam încredere în el şi ştiam că în doi vom reuşi. Am reușit în Danemarca prin muncă, seriozitate, cu respect faţă de danezi şi de legile lor. Am reuşit să-i cucerim, să ne facem plăcuţi. Invitaţi la un post de televiziune ni s-a spus că Danemarca este norocoasă să aibă oameni ca noi. Simt că nu e puţin lucru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAE plăcut să fii recunoscut pe stradă, să fii apreciat, să vezi în ochii oamenilor că te prețuiesc, să ți se ceară autografe?

Eu sunt modestă, dar îmi plac aprecierile lor. Îmi plac oamenii modești, sinceri, curați, necomplicați. Cine vrea reușește, pentru că, de exemplu, eu sunt unguroaică, așa m-am născut, așa e numele meu. M-am născut în București, iar tata a fost redactor-șef la redacția maghiară. Am avut trei frați, mai trăiesc doar doi.

Am fost educați astfel: te-ai născut în România, prima limbă pe care o înveți este limba română. Important este să te descurci în limba țării în care trăiești. Că acasă vorbești în ce limbă vrei românește, franceză, italiană e altceva. Așa am făcut în Danemarca. Am ajuns acolo trebuia să știm să ne descurcăm, cu lumea de pe stradă, cu telefoanele. Trebuie să înțelegi ce se întâmplă acolo. Fetele vorbesc bine. Cea mică a luat chiar 13 la daneză (aşa se notează elevii acolo).

Compozitorul-Jolt-Kerestely-si-EVA-KISSCântaţi în limba română acolo, în Danemarca?

Avem repertoriu internațional, cântăm ce ni se cere. În daneză, în ungurește, românește, engleză, franceză, italiană. Soțul meu știe bine limba germană, căci a muncit în Germania nouă ani. Danezii au balade frumoase, mai cântăm și music-hall, încercăm să-i mulțumim și pe cei tineri, și pe cei bătrâni. Am stat 11 ani fără să am vreun contact cu muzica din România, dar nu mi s-a părut vreodată că înainte de revoluție ar fi fost o perioadă neagră, cum spun alții.

Chiar dacă uneori eram sfătuiți să acceptăm melodii mai patriotice. Și copilul meu a cântat la un festival pentru pace și prietenie, nu înțeleg de ce să nu cânt pentru asta. Cântam frumusețile patriei, și ce dacă! Avem o țară frumoasă, avem mare, munte, deltă. Cred că românii ar trebui să fie mai grijulii cu țara lor. În Danemarca nu vezi așa ceva. De mici, copiii sunt educați în acest sens. Ajutăm cât putem românii care vin aici, ca un făcut, toți știu că suntem acolo și ne caută. Cântăm la multe concerte de binefacere.

Cum de v-aţi gândit la un CD pe care să-l lansaţi acasă, în România?

O persoană dragă mie mi-a spus că i-ar plăcea să mă asculte mai des şi că nu înțelege de ce nu am nici un CD în România. Astfel că am luat această decizie și am avut bucuria de a-l lansa chiar la Teatrul Constantin Tănase, acasă, lângă prieteni, oameni dragi și colegi. A fost greu să aleg piesele de pe acest CD. Ca artist, vrei să mulțumești pe toată lumea, de la spectatori la compozitori. Am observat cu bucurie că mulți compozitori mi-au dat melodii frumoase, aș fi dorit să le pun pe toate, dar nu aveam cum. Și așa sunt 18, destul de multe.
Vă doresc un an extraordinar, cu sănătate, bucurii, împliniri şi să avem o ţară curată, frumoasă şi să încercăm să o iubim mai mult! Sper să reuşim!

eva_kiss

2 COMENTARII

  1. Aveti perfecta dreptate cu privire la stabilirea dv. in danemarca ,danemarca o tara nordica , primitoare si linistita , personal cunosc danemarca am fost de foarte multe ori in aceasta tara primitoare si linistita . Avand ocazia de a vedea si pe regina danemarcei in persoana , promit ca la prima deplasare in danemarca la copenhaga unde locuieste fata mea am sa fac tot posibilul de a optine un autograf de la dv,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here