Modelarea caracterului

0
148

caracterulÎnvață din sfatul înțelepților! – Ce faci pentru a-ți modela caracterul – Cum te poate supăra ceva inexistent? – O pildă pentru îndreptare – Hrana pentru lupul din noi

Năravul rău nu e al tău – Lasă-l singur, evită-l și o să dispară de la sine!

„A fost odată un om ce se deosebea printr-un nărav din cale-afară de nestăpânit. S-a dus la un bătrân înțelept, gândindu-se: ‘Poate măcar acesta o să mă ajute.’
Bătrânul l-a întrebat:
– Ce te supără? Arată-mi partea bolnavă a trupului tău!
– Mă supără năravul meu nestăpânit.
– Păi atunci arată-mi năravul tău! – a zis bătrânul.
– Nu pot – a zis cu mirare omul – că se arată fără veste.
– Așadar, nu e o parte a trupului tău și nu ți-a fost dat la naștere, ca mâinile sau picioarele?
– Bineînțeles că nu! Este, doar, vorba de caracterul meu.
– Dar nici măcar nu îți aparține, de vreme ce nu poți să mi-l arăți atunci când dorești! Așadar, spune-i să vină la mine singur, fără tine, și dacă nu vrea, să nu-l mai primești.”
Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc, editura Sophia, 2016

Mai bine crești animalul bun – Modelează-ți frumos caracterul

În fiecare există un conflict interior, un lup bun și un lup rău, adevăr și minciună, speranță și renunțare, blândețe și mânie, compasiune și indiferență, credință și îndoială, curaj și teamă, cumpătare și extravaganță, altruism și egoism, loialitate și infidelitate, recunoștință și nemulțumire și multe alte emoții. Poți citi mai mult în pilda „Ce este sufletul? – Lupul alb și lupul negru”. În majoritatea oamenilor există luptă, întrebare, ispită, tentație. Suntem expuși informațiilor, faptelor, stimulilor, factorilor care ne educă și ne învață să luăm decizii, să acționăm în diverse situații, să facem față provocărilor.

Într-o confruntare lăuntrică între bine și rău, între animalul bun și cel rău din tine câștigă cel căruia îi permiți, alimentându-l. Dacă-i oferi hrană celui bun, vor câștiga adevărul, dreptatea, dragostea, curajul, generozitatea, smerenia, onestitatea, moralitatea. Dacă-l hrănești pe cel rău, vor ieși la iveală minciuna, cruzimea, frica, ura, hoția și alte defecte. Este ușor să te schimbi în bine dând de mâncare animalului bun. Năravul poate fi schimbat dacă lupul cel rău dispare, cu tot cu păr. Sau, printr-un efort de voință, mult echilibru și perseverență, îl poți îmblânzi pe cel rău, schimbându-l astfel. Totuși, mai bine crești un lup blând din capul locului, modelându-ți caracterul prin tot ce este bun, frumos, folositor.

Te invit să citești și Adevărata țintă a rugăciunii.

Mihaela Mușetescu