Care este cel mai puternic sunet care poate exista?

Zgomotul poate deveni o undă de șoc

0
1988

Zgomotul poate deveni o undă de șoc- sunet

sunet- Simțul comun ne spune că atunci când un zgomot se propagă mai repede decât viteza sunetului, el devine o undă de șoc.
sunet
sunet

O problemă la care nu se gândeşte nimeni atunci când vine vorba despre teleportare este sunetul pe care aceasta l-ar produce, ne informează http://www.sciencealert.com. Oamenii de știință sunt de părere că aerul care umple spațiul gol ar colapsa cu o asemenea forță.

Fiind mecanice, undele sonore necesită un mediu propice pentru a călători

În momentul în care rostim un sunet, unda sonoră arcuieşte aerul şi creează zone cu presiune mai mare, dar şi mai mică. Volumul unui sunet se află în relație de interdependență cu intensitatea presiunii. Astfel, cu cât sunetul este mai tare, cu atât unda este mai intensă.

Undele sonore pornesc de la o sursă şi se resfrâng spre exterior sub forma unei sfere.

Sunetul și timpanul

La fel cum un balon de gumă devine mai subţire pe măsură ce este umflat mai mult, cu cât suntem mai departe de sursa unui sunet.

Este esențial să știm că cea mai mică undă de presiune creată de un sunet pe care putem să-l auzim ne vibrează timpanul mai puţin decât lăţimea unei molecule de oxygen. Cu toate acestea, putem să auzim confortabil sunete chiar şi de un miliard de ori mai puternice. Unitatea exponențială numită decibel se utilizează pentru a măsura sunetul.

De pildă, 30 de decibeli sunt de 1.000 de ori mai intenşi decât 10 decibeli

Sursa mai sus amintită relatează că durerea apare atunci când sunetul are peste 130 de decibeli – traficul de pe o autostradă aglomerată este de circa 90 de decibeli. Focurile de armă pot avea peste 130 de decibeli.

Insula Krakatoa din sudul Oceanului Pacific a fost locul unde în anul 1883 a avut loc o explozie vulcanică de lavă, foc și gaze. Acela a fost momentul eliberării unei forțe mai puternică decât cea creată de cea mai periculoasă armă nucleară detonată vreodată. Explozia a fost atât de puternică încât a spart timpanele oamenilor aflaţi pe o rază de 65 de kilometri.

Cercetătorii ne mai informează că intensitatea unui sunet are o limită

După un anumit prag, mai exact 194 decibeli, undele se pot mișca mai repede decât viteza sunetului.

În cazul decolării rachetelor spațiale acest aspect este foarte des întâlnit. NASA este redenumită pentru cantitatea mare de apă pe care o toarnă pe rampa de lansare.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here