Care este diferenţa dintre un zâmbet adevărat şi unul fals?

0
623

Care este diferenţa dintre un zâmbet adevărat şi unul fals?

Primul lucru pe care îl putem afirma despre zâmbet constă în caracterul lui contagios.

Întrebarea căreia vom încerca să-i găsim un răspuns astăzi este: există beneficii ale zâmbetelor false?

zambesc

Noi cercetări au demonstrat că nu toate zambetete au acelaşi rezultat, oamenii răspunzând diferit în faţa zâmbetelor care nu sunt autentice pe parcursul procesului de dezvoltare personală. De fapt, diferitele răspunsuri pot reflecta valoarea socială unică a unui zâmbet adevărat.

“Nici măcar două interacţiuni nu sunt identice, însă cu toate acestea, oamenii încearcă să-şi controleze limbajul nonverbal în funcţie de persoană aflată în faţa lor”, afirmă cercetătoarea Erin Heerey de la Universitatea Bangor.

Ea s-a întrebat dacă valoarea intrinsecă a unor semne sociale precum zâmbetul poate juca un rol în formarea unor răspunsuri la acele semne. De exemplu, zâmbetele politicoase apar atunci când normele socioculturale consideră că zâmbetul este adecvat.

Pe de altă parte, zâmbetele autentice conduc la ideea de plăcere, apar spontan şi sunt vizibile prin contractarea unor muşchi specifici din zona ochilor.

Heerey sugerează că în cazul în care zâmbetul adevărat este o formă de recompensă socială, oamenii pot anticipa mult mai uşor un zâmbet autentic decât un zâmbet politicos.

Un studiu observaţional a arătat că mai multe perechi de străini care se cunoşteau nu numai că făceau “schimb de zâmbete”, dar de fiecare dată zâmbetele lor erau asemănătoare, fie că erau false sau reale.

Cu toate acestea, răspunsul partenerilor la zâmbetul adevărat era mult mai rapid, ceea ce arată că ceilalţi îl anticipau.

De asemenea, cu ajutorul participanţilor la nişte studii din laboratoare, s-a demonstrat faptul că oamenii zâmbesc mai repede în mod autentic decât atunci când zâmbesc politicos, dar fals. Datele din sistemul de senzori electrici care au fost folosiţi asupra feţelor participanţilor arată că muşchii feţei se încordează în rândul celor care zâmbesc autentic în timp ce nicio activitate musculară nu se resimte în rândul celor care zâmbesc politicos.

De asemenea, anumite investigaţii au arătat că zâmbetul adevărat aduce interacţiuni sociale pozitive, aşa că anticiparea lor este un criteriu social de care ar trebui să ţinem cont.

Noutatea acestei cercetări constă în combinarea observaţiei naturale cu experimentul controlat, fapt care ne ajută să explorăm bogăţia interacţiunilor vieţii sociale în timp ce ne permite să investigăm şi relaţiile umane.

Aşadar, putem afirma că şi din punct de vedere ştiinţific zâmbetul sincer rămâne în continuare un simbol al autenticităţii, apreciat atât în mediul social, cât şi într-o interacţiune intimă.

Sursă: damaideparte.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here