Care este secretul inteligenței umane?

0
159

inteligV-ați întrebat vreodată ce este inteligența, în ce se măsoară aceasta și care sunt factorii care determină o inteligență medie sau peste medie?

Unele voci susțin că inteligența este dată de dimensiunea creierului. Dacă este așa, atunci de ce elefanții nu sunt mai inteligenți decât oamenii, de pildă?

Conform surselor oficiale, inteligența este facultatea de a descoperi proprietățile obiectelor și fenomenelor înconjurătoare, cât și a relațiilor dintre acestea, dublată de posibilitatea de a rezolva probleme noi.

În 1979, N. V. Findler afirma: “un sistem este considerat că are proprietatea de inteligență, pe baza comportării sistemului, dacă se poate adapta singur la situații noi, are capacitatea de a raționa, de a înțelege legăturile dintre fapte, de a descoperi înțelesuri și de a recunoaște adevărul. De asemenea ne așteptăm ca un sistem inteligent să învețe, deci să-și îmbunătățească performanțele pe baza experienței trecute”.

Potrivit http://www.descopera.ro, creşterea spectaculoasă a inteligenţei umane, prin care omul se deosebeşte atât de mult de restul regnului animal, s-ar putea datora unei singure gene, care duce la sporirea numărului de celule dintr-o regiune-cheie a creierului.

Un studiu recent arată că abilitățile  cognitive ale omului, prin care acesta se distanţează mult chiar şi de cele mai apropiate rude actuale ale sale din regnul animal (maimuţele antropoide) s-ar putea datora unei singure gene, absolut specifică oamenilor.

În cadrul procesului de cercetare, oamenii de știință au purces la analiza genelor activate, atât la șoareci, cât și la oameni. Acestea se aflau în stadiul cel mai intens al dezvoltării creierului uman.

În urma analizelor, s-a descoperit că: “gena numită ARHGAP11B era puternic activată în celulele progenitoare neuronale de om, dar nu era prezentă şi în cele de şoarece; acest fragment de ADN făcea cândva parte dintr-o genă mult mai mare, dar, cumva, a fost duplicat (au apărut copii ale sale), iar fragmentul duplicat a fost inserat în genomul uman”, se mai arată pe site-ul menționat.

Fragmentul de ADN a fost inserat și activat în creierul șoarecilor. Deși neocortexul lor este neted, slab dezvoltat și fără circumvoluțiuni, gena umană inserată a determinat dezvoltarea la scară largă a acestor aspect la șoareci. Astfel, ei au început să prezinte o înclinație spre formarea acelor cute sau „încreţituri” caracteristice creierului animalelor mai evaluate.

Chiar dacă inteligența soarecilor nu a fost testată de către cercetători, aceasta este un potențial domeniu de explorare pentru viitor. Oamenii de știință au confirmat existența genei ARHGAP11B, existentă la omul actual și ne informează că ea nu se găsește la alte mamifere, precum şoarecii şi cimpanzeii.

Odată ajunși la acest rezultat, cercetătorii sunt de părere că gena a apărut odată ce ramura evolutivă a oamenilor s-a desprins de cea a cimpanzeilor. Mai mult, această genă a înlesnit drumul spre dezvoltarea rapidă a creierului uman.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here