Care este viteza cu care se mișcă Pământul?

0
524

Pământul se învârte cu o viteză uimitoare

 Pământul- Este la îndemâna simțului comun că planeta noastră ne uimește permanent – de la explozii vulcanice și până la meteoriți, Terra nu contenește să ne surprindă. Pe lista detaliilor care fac diferența se află viteza de rotație a Pământului. Chiar dacă oamenii nu resimt acest aspect, planeta are o viteză uimitoare. De pildă, în funcție de locația în care ne aflăm, ne putem roti cu peste 1.600 de kilometri pe oră.

pamantCu toții știm că Pământul are două direcții de mișcare – se rotește în jurul axei sale și orbitează în jurul Soarelui.

Potrivit http://www.descopera.ro, prima mişcare a planetei noastre, care a fost descoperită de savanţi, este rotaţia Pământului în jurul axei sale. Această rotaţie duce la aparentul răsărit şi apus al soarelui, lunii, stelelor şi schimbările zi-noapte. O rotaţie completă, de 360 de grade, durează 23 de ore, 56 minute şi 4.091 secunde.

Specialiștii ne informează că ritmul rotației nu s-a schimbat niciodată, râmânând constant.

Pe de altă parte, din cauza cauza frecării mareelor oceanice, zilele devin mai lungi cu o miime de secundă pe secol.

Astfel, oamenii de știință sunt atrași de aceste variații, devenind foarte atenți la detalii. Iar în mișcare, se poate ajunge mai departe sau mai aproape de soare.

“Atunci când se află cel mai aproape de soare, este la periheliu, iar când este cel mai îndepărtat, Pământul se află la afeliu”, sunt de părere specialiștii.

Pământul își schimbă viteza de rotație în funcție de distanța față de Soare. Acest aspect  îl regăsim și în cazul celorlalte planete.

Când se află în periheliu Pământul se rotește mai rapid, în comparație cu momentul în care atingem afeliul. Asta înseamnă că viteza de orbită se află într-un proces de schimbare continuă.

Potrivit sursei mai sus amintite la periheliu, Pământul orbitează la o viteză de 30,2 km/s, iar când este la afeliu, călătoreşte cu o viteză de 29,2 km/s.

Alexandra G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here