Care ouă de găină sunt mai bune?

0
844

ouaÎn comparație cu alte alimente proteice, ouăle conțin calciu ușor de asimilat, grăsimi sănătoase și proteine, și există numeroase studii efectuate, care au arătat că previn o serie de boli. Există însă câteva diferențe între tipurile de ouă.

Cu siguranţă aţi remarcat că, din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină sunt sensibil  la fel. Nici gălbenuşul nu este prea diferit,dacă privim ca și criteriu culoarea cojii oului.Există touşi o diferenţă foarte mică după cum declară Tro Bui, cercetător de la Universitatea Cornell: „ouăle maronii conţin mai mulţi acizi graşi omega-3”.

De ce există însă ouă de culori diferite? Bui precizează că de obicei ouăle albe sunt făcute de găini albe, care au şi formaţiunile de piele din spatele urechilor tot albe.Ouăle maronii sunt făcute de găini brune sau roşcate, care au această zonă din spatele urechii de culoare roşie.Indiferent de rasa găinilor, coaja ouălor nu diferă. Dar găinile mai tinere fac de regulă ouă cu coaja mai groasă.

Totodată, spune Tro Bui, găinile care depun ouă maronii sunt de obicei mai mari şi întreţinerea lor costă mai mult, în timp ce exemplarele care fac ouă albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului.

Consumatorii trebuie să ţină însă cont că modul în care sunt hrănite găinile va determina culoarea gălbenuşului şi calităţile nutritive ale oului.

Deşi mai rar întâlnite, există şi ouă albăstrui. În acest caz, pigmentul este un bioprodus al bilei, numit oocianină, în timp ce în cazul ouălor maronii pigmentul se numeşte porfirină şi este format de mai multe celulele sanguine.

Cu toate că pare un detaliu format într-o perioadă de timp relativ mai mare, pigmentul apare, totuși, pe coajă oului, doar cu câteva ore înainte de depunerea acestuia în cuibar!

Sursa: doctorulzilei.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here